https://www.gerb.bg/bg

С нови закони Хонконг затяга хватката срещу дисидентите

Снимка: EPA/JEROME FAVRE

Лидерът на Хонконг потвърди във вторник намерението си да затегне законите за националната сигурност, за да се основава на мащабното законодателство, наложено от Китай през 2020 г., като каза, че градът „не може да си позволи да чака„, предава „Ройтерс“.

Някои бизнесмени, дипломати и академици следят отблизо развитието, като казват, че перспективата за нови закони, насочени срещу шпионажа, държавните тайни и чуждестранното влияние, известни като член 23, може да има дълбоко въздействие върху глобалния финансов център.

Критиците заклеймиха законодателството от 2020 г. като ограничаване на несъгласието в бившата британска колония. Правителствата на Китай и Хонконг твърдят, че това е необходимо за възстановяване на стабилността след понякога бурни продемократични протести, които заляха територията година по-рано.

Лидерът на Хонконг Джон Лий каза, че правителството ще се опита да приеме законите „възможно най-скоро“, но не даде точен график, за да бъдат одобрени от законодателния орган на града.

Защо сега? Не можем да чакаме. Казах го много ясно. Не можем да си позволим да чакаме. Чакаме 26 години. Не трябва да чакаме повече„, каза Лий, описвайки го като конституционна отговорност на града, датираща от предаването му на Китай от британското управление през 1997 г.

Въпреки че ние, обществото като цяло, изглеждаме спокойни и изглеждаме много сигурни, все още трябва да внимаваме за потенциални саботажи, подводни течения, които се опитват да създадат проблеми„, каза той, като каза, че някои чуждестранни агенти все още може да са активни в Хонконг.

Лий каза, че свободите на града ще бъдат защитени и законите ще отговарят на международните стандарти.

Консултационен документ от 110 страници беше изпратен до Законодателния съвет във вторник и консултацията ще приключи на 28 февруари.

Документът очертава необходимостта от нови и актуализирани закони, обхващащи кражба на държавни тайни, шпионаж, държавна измяна, бунт и саботаж, включително използването на компютри и електронни системи за извършване на действия, застрашаващи националната сигурност.

По-строг контрол върху чуждестранни и тайвански политически организации, свързани с града, също се препоръчва в предложенията за ново престъпление на „външна намеса“.

„Външните сили“ са използвали града „като плацдарм за антикитайски дейности… и са разпространявали антикитайска идеология чрез мек подход за демонизиране“ на правителствата на Китай и Хонконг. Той отбеляза „мониторинг на човешките права“ като една от „прикритията“.

Консултативният документ предупреждава, че Хонконг е под нарастваща заплаха от операции на чуждестранен шпионаж и разузнаване и цитира протестите от 2019 г.

Китай и Хонконг са „неизбежно обект на действия и дейности, застрашаващи националната сигурност, извършвани от агенти или шпиони на външни сили, включително външни политически организации или разузнавателни агенции“ в града, отбелязва той.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж ограби игрална зала в Перник

Крадецът задигнал 5000 лева

МРРБ се хвали с ударно строителство и ремонт на пътища

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е стартирало...

Ивелин Михайлов: Вярвах на Николай Марков, но при него нещо се счупи

Имах доверие на полковник Николай Марков. При него обаче...

Фармацевтичният съюз вижда опит за саботаж на преговорите между НЗОК и аптеките

Някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и...

Си Дзинпин и Путин затягат редиците в ШОС

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви пред регионалния икономически...

Заловиха жена, скрила в бельото си 56 800 евро на ГКПП „Градина“

Сръбски митничари са заловили жена, която е опитала да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg