https://www.gerb.bg/bg

С 83% се увеличава броят на хората, които ще получат социални помощи

Лазар Лазаров, снимка: архив БГНЕС

На практика със Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за социалното подпомагане сме изправени пред съществена реформа – реформа в областта на минималния доход и тя наистина е в изпълнение на мерки от Плана за възстановяване и устойчивост. Реформата предполага определяне на правото на лицата, които ще получават социални помощи въз основа линията на бедността. Размерът на помощта ще бъде обвързан с границата на бедността.

Това обясни вицепремиерът и служебен социален министър Лазар Лазаров по време на блиц контрола от трибуната на Народното събрание. Въпросът за социалните помощи, бе отправен от парламентарната група на ДПС.

Броят на лицата, които се очаква да бъдат подпомогнати със социални помощи, ще се увеличи с около 83%. Размерът на помощите ще се увеличава с от 65 до 120%. Това води до допълнителен ресурс в рамките на бюджета на социалното министерство, което ще струва около 50 млн. лв. Средствата от МТСП са гарантирани.

По този начин има и се преследват няколко цели – увеличаване на лицата, които се ползват от тази подкрепа, насочване на социалните помощи и повишаване на адекватността на социалните плащанията. МТСП е изготвило проект на правилник за прилагане на Закона за социално подпомагане и са предприети всички действия за прилагането на новата реформа, която ще стартира от 1 юни.

Има и редица облекчения, които разширяват кръга от лицата, имащи правo на социални помощи. Това, което предвижда правилникът е свързано с целенасочените помощни освен традиционните социални помощи, се придвижа лица от резидентен тип, които напускат социалните услуги поради навършване на пълнолетие, да имат право от подкрепа в рамките на 3 месеца за жилище, храна и дрехи. Лица, които са получавали месечни и социални помощи, но започват работа, отново ще получават социални помощи в рамките на 3 месеца.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Според Кремъл разумните държави подкрепят мирния план на Путин

Изявленията на Киев и западните страни, които отхвърлиха мирния...

Дагестан остави трима в ареста за тероризъм

Съветският районен съд на Махачкала остави трима души в...

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване на заложници

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване...

ДАЗД се самосезира заради родители, дишали райски газ пред бебето си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

WSJ: НАТО се готви за нова роля в Украйна

Подкрепа срещу руската агресия

Ивелин Михайлов вещае разпадане на ПГ на „Величие“

Основателят на партия "Величие" Ивелин Михайлов предупреди за възможно...

Камион се вряза в група поклонници в Нигерия и уби 14 души

Четиринадесет души са загинали, когато камион се е врязал...

Катастрофа между два тира затапи АМ „Тракия“

Катастрофа между два тира причини задръстване на АМ "Тракия",...

Прокуратурата поиска 10 г. затвор за шофьора, прегазил младеж и девойка в София

Прокуратурата поиска 10 години затвор за шофьора, причинил смъртта...

Приключиха изборите в Иран

Гласуването на предсрочните президентски избори в Иран приключи, но...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg