https://www.gerb.bg/bg

Рязък скок на цените на хранителните стоки у нас

Софийската стокова борса (ССБ) отчетоха, че през 2020 г. най-много търговски сделки са сключили за кашкавал, сирене и варива, но много активна е търговията на Стоковата борса с олиото и захарта.

На пресконференция в БТА председателят на ССБ Васил Симов обясни, че борсовата търговия е възможно най-безпристрастната дейност, която може да даде доста по-ясна картина, отколкото изкривените представи и желания от представителите в самата търговия.

Годишният оборот на ССР през 2020 г. е 446.20 млн. лв. Броят на сключените сделки през 2020 г. за ССР са общо 1376. Основната дейност, която осъщестява Стоковата борса, е анализът на цените. ССР искат да бъдат институцията, която дава информация за цените на стоките. Симов отчете, че през пролетта на 2020 г. петролът бил с нулева и отрицателна стойност и това блокирало търговията с петролната индустрия по света.

Има много рязък скок на цената на хранителните стоки в България. Слънчогледовото олио е най-поскъпналата стока с 23%, захарта също е вдигнала цената си с около 6%, оризът е една от малкото стоки, които поевтиняха в България – около 1.50 лв.

С 6% е поскъпнало брашното в България за изминалата година. Слънчогледът поскъпнал с 32%, а цената била 900 лв. за тон за миналата година. В сравнение с България, в Украйна цената на слънчогледа поскъпнала с 94%. Цената на хляба е малко по-висока от 10%.

Изпълнителният директор на ССР Десислава Иванова заяви, че превес в индустриалните стоки имат горивата. Горивата държат 88% от оборота на Софийската стокова борса. През 2020 г. от ССР най-активно са търгували с дизелово гориво и бензин, като в края на годината дизеловото гориво е намаляло с 40%, а бензинът – с 29%.

Газът се е изтъргувал на спад на цената с около 25%. Само горивата намаляват на годишна база, а при металите е обратно – поскъпват.

Иванова отчете, че цените на основните зърнени култури през изминалата година рязко скочиха. ССР сключили търговски сделки за хлебна пшеница, фуражна пшеница и царевица с около 5 млн. лв. (4 753 090.97 лв.). Маслодайният слъчоглед в края на 2020 г. се търгувал за около 850-900 лв. на тон, което е увеличение с 32% на годишна база. В последните месеци цената на рапицата на българския пазар се увеличи с около 5% и достигна нива от 710-730 лв. на тон.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Да, България“ готови да надграждат и разширяват ПП-ДБ

На свое заседание днес Националният съвет на "Да, България"...

Съдът остави в ареста хакера „Емил Кюлев“

Съдът в неделя остави за постоянно в ареста хакера Теодор...

Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС

Държавният глава Румен Радев ще връчи в понеделник от...

Висока активност в първия тур на изборите във Франция

59,4% от регистрираните избиратели са гласували към 17 часа...

Николай Марков можел и без „Величие“, но няма да се оттегля

https://www.youtube.com/watch?v=DbevNyRZsxE&t=768s&pp=ygUEYnR2IA%3D%3D Защо да се оттеглям, аз съм председател на "Величие"...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg