https://www.gerb.bg/bg

Руски съд осъди американец, роден в Русия, но осиновен в САЩ, за наркотрафик

Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Руски съд осъди в четвъртък американския гражданин Робърт Романов Уудланд на 12-1/2 години в наказателна колония с максимална сигурност, след като го призна за виновен в опит за продажба на наркотици, съобщиха адвокатът на Уудланд и московските прокурори, цитирани от „Ройтерс“.

Станислав Кшевицки, неговият адвокат, каза пред „Ройтерс“, че Уудланд, който беше задържан в Русия в началото на януари, е признал частично вината си.

Видеозаписи, публикувани от властите, показват Уудланд с бръсната глава в стъклена клетка в съдебната зала, който слуша внимателно, но с малко емоции, докато се чете присъдата.

Московската прокуратура заяви в изявление, че Уудланд, действайки като част от мащабна престъпна група, е транспортирал около 50 грама мефедрон, вид амфетамин, от пункт за получаване извън Москва и е донесъл дрогата в апартамент в града, където ги опакова за по-нататъшна продажба.

Той е бил арестуван, докато е поставял дрогата в тайник, казаха прокурорите.

32-годишният мъж е един от нарастващия списък на американците, които са били задържани в Русия на фона на най-големия срив в отношенията между двете сили от десетилетия.

Вашингтон многократно е предупреждавал всички американци незабавно да напуснат Русия, позовавайки се на риска от неправомерни задържания и тормоз от руските служби за сигурност.

Познат на приятелите си като „Роб“, Уудланд е осиновен от Русия през 1993 г. от американски родители, каза той пред руски вестник през 2020 г.

Уудланд, който изглежда има и руски, и американски паспорт, каза, че се е върнал в Русия, за да се срещне с биологичната си майка. Тяхната среща беше излъчена по руската държавна телевизия.

Акаунт във Фейсбук на името на Робърт Уудланд показва, че той е работил като учител по английски в Русия и е живял извън Москва.

САЩ казват, че няколко техни граждани са неправомерно затворени в Русия, включително ветеранът от морската пехота Пол Уилън и репортерът на Wall Street Journal Евън Гершкович.

Висш руски дипломат заяви на 22 декември, че Москва и Вашингтон все още са ангажирани в чувствителни преговори за размяна на затворници, но обвини американската страна в изтичане на подробности в медиите.

Припомняме, че Русия и САЩ вече са се споразумявали за размяна на затворници на високо ниво в миналото – последно през декември 2022 г., когато Москва размени Бритни Гринър, американска баскетболна звезда, осъдена за престъпление с наркотици в Русия – за руския трафикант на оръжие Виктор Бут.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Шест общински дружества си търсят опитни управленци

Общинските съветници от ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев, Бойко Димитров...

Арестант почина в РПУ – Ямбол

Прокуратурата започна разследване по случая

Катастрофа на пътя Русе-Бяла прати четирима в болница

Движението в участъка се регулира от полицейски екипи

Столична община купува 18 нови трамвая

Те ще возят пътниците по линии №20 и №22

Съдът в Страсбург отмени присъда срещу България по дело за промяна на пола

За първи път по дело срещу България Европейският съв...

Заети адвокати отложиха делото „Дебора“

Заседанието е пренасочено за 30 юли

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Антиправителствените протести в Кения продължават

Антиправителствените протести в Кения продължават. Полицията използва сълзотворен газ,...

Мъж простреля в гръб жена при скандал на паркинг

Пострадалата е без опасност за живота

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Тъкър Карлсън анонсира интервю със Зеленски

Американският журналист Тъкър Карлсън анонсира в социалната мрежа X...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg