https://www.gerb.bg/bg

Русия се канела да размени Навални за Вадим Красиков?

Снимка: Мариян Александров, Информационна агенция „Нюз 24“ София (www.news24sofia.eu)

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е бил близо до освобождаване при размяна на затворници малко преди смъртта си. Това твърди неговата близка сподвижница Мария Певчих, цитирана от „Ройтерс“.

Тя повтори тезата на семейството и поддръжниците му, че президентът Владимир Путин го е убил.

По нейни думи преговорите за размяната на Навални и двама неназовани граждани на САЩ за Вадим Красиков – наемен убиец от руската служба за сигурност ФСБ в затвора в Германия, са били в последния си етап към момента на смъртта на опозиционера.

47-годишният Навални почина в арктическа наказателна колония на 16 февруари. Кремъл отрече руската държава да е замесена в смъртта му. Смъртният акт на Навални гласи, че той е починал от естествена смърт.

Алексей Навални можеше да седи на това място точно сега, точно днес. Това можеше и трябваше да се случи„, подчерта Певчих.

Навални трябваше да бъде освободен през следващите няколко дни, защото беше взето решение за размяната му. В началото на февруари на Путин беше предложено да получи обратно служителя на ФСБ Вадим Красиков, който излежава присъда за убийство в Берлин, в замяна на двама американски граждани и Алексей Навални„, разкри тя.

Красиков беше осъден доживотен затвор в Германия, след като беше признат за виновен за убийството на чеченско-грузински дисидент в изгнание в парка Тиргартен в Берлин през 2019 г. В интервю с американския журналист Тъкър Карлсън по-рано този месец Путин даде знак, че иска да си върне Красиков.

Певчих заяви, че има потвърждение, че преговорите за размяната са били във финалната си фаза вечерта на 15 февруари.

Навални, твърди тя, е бил убит ден по-късно, защото Путин не е могъл да понесе мисълта, че ще бъде свободен.

Певчих посочи, че бизнесменът Роман Абрамович е участвал в някои от преговорите като посредник с Путин.

Тя не уточни имената на двамата американски граждани, които е трябвало да бъдат разменени заедно с Навални. Съединените щати обаче са заявявали, че се опитват да си върнат репортера на Wall Street Journal Еван Гершкович и Пол Уилън, бивш американски морски пехотинец.

Русия обвинява и двамата в шпионаж – нещо, което те отричат.

Путин все още не е коментирал смъртта на Навални. По-рано той заяви, че преговорите между руските и американските разузнавателни служби относно Гершкович се водят зад кулисите, но не спомена Навални.

По-рано днес Кремъл нарече абсурдни твърденията, че руските власти са оказвали натиск върху майката на Навални за погребението на сина ѝ, подчертавайки, че Путин не е участвал в решенията относно тялото на опозиционера.

В петък говорителка на Навални съобщи, че руските власти са дали ултиматум на 69-годишната му майка Людмила до три часа да го положи в покой без обществено погребение, в противен случай той ще бъде погребан в затвора.

Тялото на покойния опозиционен политик беше предадено на майка му в арктическия град Салехард в събота. Все още не са обявени договореностите за погребението му.

На въпрос относно предполагаемия официален натиск върху майката на Навални говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви:

Не мога да коментирам по никакъв начин, защото Кремъл няма нищо общо с това, така че Кремъл няма как да упражнява натиск. Това е поредното абсурдно изявление на поддръжниците на Навални„.

Почти всички от тях са издирвани (от руските власти) и почти всички са в чужбина. Изявленията им трябва да бъдат третирани по съответния начин„.

Певчих заяви, че съюзниците на Навални са работили от началото на войната в Украйна по план за извеждането му от Русия като част от размяна на затворници, включваща „руски шпиони в замяна на политически затворници„.

Тя подчерта, че са положили отчаяни усилия и са се опитали да намерят посредници, като дори са се обърнали към покойния Хенри Кисинджър, но по нейни думи западните правителства не са показали необходимата политическа воля.

Длъжностни лица – американски и германски, кимнаха с глави в знак на разбиране. Те разказаха колко е важно да се помогне на Навални и на политическите затворници, дадоха обещания и не направиха нищо„, обобщи Певчих.

Последвайте ни в Google News Showcase 

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тимур Халилов: ДПС ще търси оползотворяване на втория мандат

Среща Доган - Пеевски няма да има, това е манипулация, добави депутатът от ДПС

Евтим Милошев: Водата по морето е с отлично качество

Туризмът е лицето на нашата стана. Това заяви пред...

Явор Божанков: Борисов става и си ляга с нас

"Възраждане" разговарят с въображаеми фактори

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Делян Пеевски след взрива в Турция: От ДПС сме готови да съдействаме

Председателят на ДПС изказва искрените си съболезнования

Даниел Митов: Митология е, че ДПС командва ГЕРБ

ГЕРБ се опитали да бъдат възрастният човек в стаята

Венецуела проведе репетиция на изборите за президент

Венецуела проведе в неделя репетиция на изборите, по-малко от...

WSJ: НАТО се готви за нова роля в Украйна

Подкрепа срещу руската агресия

ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В News24sofia.eu! Собственикът на клуб „illusion“ Пламен Кронев е арестуван в Пловдив, ето какво откриха спецченгетата (ПЪРВИ СНИМКИ/ВИДЕО)

При акцията на МВР в Пламен Димитров Кронев, са открити над 200 000 хиляди лева в брой, а в Веселин Димитров Илиев, са намерени 50 000 лв.

Хамас готов на споразумение с Израел

Хамас е приел американско предложение за започване на преговори...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg