https://www.gerb.bg/bg

Русия отказва да пусне интернет сателитите

OneWeb трябваше да пусне партида от 36 интернет сателита в петък като част от плана си за съзвездие от 648 сателита. Сега тези планове са застрашени, тъй като Роскосмос, руската космическа агенция, изглежда е готова да ги блокира, съобщи edition.

Построена в Русия ракета „Союз“, управлявана от френската Arianespace SA, трябваше да достави спътниците в ниска околоземна орбита, изстрелвайки от руския космодрум Байконур в Казахстан. OneWeb и Русия сключиха многогодишна сделка за изстрелвания на сателити, като компанията изстреля своите сателити.

Дмитрий Рогозин, генерален директор на Роскосмос отказа да продължи с това, което би трябвало да бъде рутинно стартиране в отговор на санкциите на Обединеното кралство срещу Русия след инвазията в Украйна.

Агенцията изисква правителството на Обединеното кралство да продаде всички дялове в OneWeb и че компанията гарантира, че сателитите няма да бъдат използвани за военни цели, според ултиматум, изписан в Twitter от официалния акаунт на Роскосмос. Роскосмос подчерта, че исканията се дължат на „враждебната позиция на Обединеното кралство спрямо Русия“ в сряда. Крайният срок за изпълнение на заявките е 21:30 ч. московско време в четвъртък, каза Рогозин в интервю за Russia 24.

OneWeb вече има 428 спътника в орбита, като последното му изстрелване на сателити беше миналия месец. Компанията работи за привличане на клиенти и изплащане на инвеститори, след като правителството на Обединеното кралство и индийската Bharti Global я спасиха от фалит през 2020 г.

Рогозин е туитирал ярки изявления в миналото в отговор на западните санкции – а именно през 2014 г. след анексирането на Крим от Русия. „След като анализирах санкциите срещу нашата космическа индустрия, предлагам на САЩ да доведат своите астронавти на Международната космическа станция с помощта на батут„, каза Рогозин по това време в Twitter след санкциите на САЩ срещу космическия сектор на Русия.

Въпреки ярките туитове и интервюта на Рогозин, САЩ и Русия исторически са си сътрудничили в космоса. Въпреки че напрежението на Земята доведе до заплахи за преждевременно излизане, Рогозин обеща Русия да остане партньор на НАСА в Международната космическа станция поне докато станцията в крайна сметка бъде оттеглена.

Британските законодатели не показаха никакви признаци да се подчинят на Роскомос и да се подчинят на исканията. „Няма преговори за OneWeb: правителството на Обединеното кралство не продава своя дял“, туитира Кваси Квертенг, министър на бизнеса и енергетиката на Обединеното кралство в сряда. „Ние сме в контакт с други акционери, за да обсъдим следващите стъпки…“ OneWeb не отговори веднага на искането на CNN за коментар.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тимур Халилов: ДПС ще търси оползотворяване на втория мандат

Среща Доган - Пеевски няма да има, това е манипулация, добави депутатът от ДПС

Евтим Милошев: Водата по морето е с отлично качество

Туризмът е лицето на нашата стана. Това заяви пред...

Явор Божанков: Борисов става и си ляга с нас

"Възраждане" разговарят с въображаеми фактори

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Изграждат тренажорен комплекс за самолетите F-16 на летище Граф Игнатиево

Стартира изграждането на тренажорен комплекс за самолетите F-16 Block...

Италианските вулкани Етна и Стромболи изригнаха, летището в Катания затворено

Италианският вулкан Етна и по-малкия вулкан Стромболи изригнаха, повишавайки нивата...

Пожар спря влаковете между Стара Загора и Казанлък (СНИМКИ)

Гори широколистна гора и ниска растителност

Си Дзинпин и Путин затягат редиците в ШОС

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви пред регионалния икономически...

„Да, България“ готови да надграждат и разширяват ПП-ДБ

На свое заседание днес Националният съвет на "Да, България"...

„Възраждане“ не иска пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата

Възраждане" внесе предложение за изменение и допълнение на Закона...

12 села в област Шумен преминаха на воден режим

Въведоха воден режим в 12 села в област Шумен....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg