https://www.gerb.bg/bg

Русия мълчи издирва ли и за какво Грозев, няма данни за заплаха за живота му

Снимка: архив БГНЕС

Министерството на вътрешните работи е отправило официално запитване към руското МВР обявен ли е за издирване българският гражданин Христо Грозев, ако да, то по какви обвинения и базирано на какви правни основания. Засега обаче отговор от Москва няма. Това съобщи в парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

С две основни точки, свързани с личността на Грозев, започна заседанието на комисията – изслушване на МВР шефа относно разследването за причините, свързани с обявяването на издирване на българина, и мерките за осигуряване на сигурността му, както и проект за решение, входиран от „Продължаваме промяната“, срещу обявяването за издирване на българина от Москва.

Запитването на българското МВР е входирано в съответните служби в Москва от посланика ни в Руската федерация още на 30 декември. Дипломатическата поща има особеността, че се движи бавно, затова липсата на отговор към този момент не означава, че Руската федерация е отказала такъв, посочи вътрешният министър.

Христо Грозев не е обявен и за международното издирване. „МВР прави и ежедневна справки в масивите на Интерпол. (…) Към момента той не е обявен за издирване. Остава хипотезата Руската федерация да използва каналите на Интерпол, за да поиска от държави, които имат особени отношения с нея, лицето да бъде задържано и екстрадирано, но няма как да установим това по официален път„, добави шефът на силовото ведомство.

Няма и данни за заплахи за живота на българина, както и няма искане от самия Грозев за закрила. „До 16 часа на 18 януари няма постъпили сигнали за посегателства върху живота и здравето на лицето, нито и искане от него за защита на живота и здравето му„, отчете Демерджиев.

Очаквано „Възраждане“ се обявиха против повдигането на темата, като я окачествиха като „буря в чаша вода“. „Никой не издирва така титлувания разследващ журналист, стана ясно, че има черен печат за влизане в Руската федерация, като ако влезе там, ще бъде арестуван. Това е единственото, това е стандартна практика за всички страни, включително и европейските такива„, заяви народният представител Николай Дренчев. Той предложи двете точки, свързани с Грозев, да отпаднат от дневния ред. Предложението бе подкрепено от БСП.

Не знам кого още трябва да поканим на изслушване, за да разберем, че от тази работа няма да излезе нищо, както и нищо няма да излезе от проекта за решение на ПП. Днес разбрахме, че Грозев нито е обявен за издирване, нито е имало заплахи срещу него. В проекта за рашение е записано – действия против намеса на трети държави във вътрешните работи на България. Къде тук видяхте намеса във вътрешните ни работи? Освен това – записано е и спирането на доставките на газ от Русия – какво общо има случаят с доставките на газ, освен Руската федерация? Друга точка – забраната за изучаване на български език във временно окупираните територии и свалянето на потрети на исторически личности. Пак – какво общо има това с казуса„, запита Атанас Зафиров от БСП.

Даниел Митов от ГЕРБ пък изтъкна, че вече има постигнат консенсус за декларация по случая „Грозев“, постигнат на Външна комисия, и призова вътрешната комисия да се съобрази с решението. Предложение втората точка – проектът за решение на ПП да отпадне, а на следващото заседание да се разгледа и гласува документът от Комисията по външна политика, направи Стефан Янев. То бе прието 10 гласа „за“.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Най-малко 27 души загинаха, стъпкани от тълпата на религиозно събиране в Индия

Най-малко 27 души загинаха, стъпкани от тълпата на религиозно...

Лейбъристите печелят убедително вота във Великобритания, според exit poll

Лейбъристите са готови да спечелят съкрушително проведените в четвъртък...

Служител на мобилен оператор е загинал при токов удар в Габрово

Служител на мобилен оператор е загинал при токов удар...

Установиха отклонения в радиологичните показатели на водата в хасковското с. Бисер

Установени са отклонения в качеството на водата за питейно-битови...

Руски съд осъди американец, роден в Русия, но осиновен в САЩ, за наркотрафик

Руски съд осъди в четвъртък американския гражданин Робърт Романов...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg