https://www.gerb.bg/bg

Русия готви нова резолюция за конфликта Израел-Хамас

Василий Небензя, снимка: EPA/БГНЕС

Русия е подготвила алтернативна проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН относно конфликта между Израел и „Хамас“, която включва подробности за бразилския, американския и първия руски проект. Това съобщава „Интерфакс“, като цитира руския постоянен представител в ООН Василий Небензя във вторник.

Подготвихме алтернативна проекторезолюция, изготвена въз основа на доказан хуманитарен език и включваща важни елементи от американския, бразилския и първия руски проект. Честно казано, не виждаме причина членовете на Съвета за сигурност да не му дадат зелена светлина,„, каза Небензя по време на изказвания на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Той поиска от бразилското президентство да подложи този проект на гласуване веднага след американското. Датата за разглеждане на тези документи все още не е обявена.

По време на речта си руският дипломат осъди ветото на американската делегация върху бразилската проекторезолюция, вместо която американците представиха свой собствен проект, „наситен с политизирани, неуместни и изключително съмнителни разпоредби„. Небензя обърна внимание на факта, че не изисква незабавно прекратяване на огъня от воюващите страни.

Постоянният представител на Руската федерация отбеляза необходимостта от прекратяване на конфликта между Израел и палестински групировки от ивицата Газа.

Историята на Близкия изток показва, че насилието само поражда насилие и този порочен кръг трябва да бъде прекъснат„, каза Небензя.

В понеделник Съветът за сигурност на ООН гласува съперничещи проекторезолюции за Израел и Газа. Проектите бяха внесени от Русия и Бразилия.

Руският проект призова за хуманитарно прекратяване на огъня, докато бразилският проект – за хуманитарни паузи, за да се позволи достъп на помощ. И двата проекта осъждат насилието и враждебните действия срещу цивилни и всички терористични актове и призовават за освобождаване на заложниците.

Бразилският проект осъди палестинската групировка „Хамас“ за атаките срещу Израел, докато руският проект не посочва името на „Хамас“. Без да назовава Израел, бразилският текст също така призовава за отмяна на израелската заповед цивилните и служителите на ООН в северната част на Ивицата Газа да бъдат преместени в южната част на Газа.

Резолюцията се нуждае от поне девет от 15-те гласа на членовете, за да бъде приета, и без вето на някоя от петте постоянни членки на Съвета, Великобритания, Китай, Франция, Русия или Съединените щати.

Русия се разгневи на Запада за неприетата ѝ резолюция за Израел без името „Хамас“.

Съветът за сигурност на ООН отново стана заложник на стремежите на западните страни, като не прие проекторезолюцията на Руската федерация за Близкия изток. Това заяви тогава Небензя.

Руският президент Владимир Путин и бразилският му колега Луис Инасио Лула да Силва в понеделник обсъдиха по време на телефонен разговор ситуацията в зоната на палестинско-израелския конфликт и обмениха мнения по украинските въпроси.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

На 18 септември съд в Ню Йорк обявява присъдата за Доналд Тръмп

Във вторник съдията от Върховния съд на Ню Йорк...

Белият дом: Джо Байдън ще е домакин на пресконференцията на НАТО

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи във вторник,...

Взрив на газова бутилка прати мъж в „Пирогов“

67-годишен мъж е с тежки наранявания след взрив на...

ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В News24sofia.eu! Собственикът на клуб „illusion“ Пламен Кронев е арестуван в Пловдив, ето какво откриха спецченгетата (ПЪРВИ СНИМКИ/ВИДЕО)

При акцията на МВР в Пламен Димитров Кронев, са открити над 200 000 хиляди лева в брой, а в Веселин Димитров Илиев, са намерени 50 000 лв.

Местни структури на ДПС поискаха обяснение от Доган за „чистките“ в партията

Ахмед Доган след като гласува на президентски и парламентарни...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Европа попада в капана на нова зависимост от Русия

Вълната от евтини руски торове може да доведе до...

Арестуваха двама, крали от локомотивно депо в Димитровград

За месец те задигнали над 1 тон чугунени накладки

Новият български патриарх отслужва първа света литургия

Новоизбраният български патриарх Даниил ще отслужи първа света литургия...

Енергийният министър освободи шефа на БЕХ

Министърът на енергетиката Владимир Малинов освободи досегашния изпълнителен директор...

Димитър Главчев не знае какво е уплашило НАТО-вския генерал Радев

Служебният премиер Димитър Главчев няма представа какво е смутило,...

Заедно за ново начало на Лявото: БСП се консолидира с инакомислещите в партия

Временното ново ръководство на БСП обсъжда предложения за мерки...

Главчев от Брюксел: РСМ следва да изпълнява поетите ангажименти

Република Северна Македония следва да изпълнява поетите ангажименти, за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg