https://www.gerb.bg/bg

Русия може да изпраща и наборници на война

На 31-и март руският президент Владимир Путин подписа указ за призоваването на пролетния набор войници в руската армия. От първи април до 15-и юни в казармата трябва да влязат 134 500 млади войници – приблизително толкова, колкото и миналата година по това време. Кой може да бъде призован, могат ли тези момчета, постъпващи в армията на срочна служба, да бъдат изпращани на война и има ли законни начини за отказ от военна служба?

ДВ зададе тези и други въпроси на юриста от международната правозащитна организация „Агора“ Александър Передрук.

ДВ: Кой има право да отложи военната си служба?

А. Передрук: Всички категории наборници са описани подробно в член 24 от Закона за военната повинност и военната служба. Като цяло отлагане на военната служба е възможно при няколко случая. На първо място по здравословни причини: ако медицинският преглед установи заболяване, фигуриращо в списък, утвърден от правителството, наборникът бива обявен за временно негоден за военна служба и получава отсрочка до една година.

Влизането в казармата може да бъде отложено и заради незавършено образование – средно, средно специално или висше. В такъв случай постъпването в армия се отлага до първи октомври същата година, за да може наборникът да се дипломира и евентуално да кандидатства в колеж или ВУЗ. Възможно е и т.нар. отлагане на военната служба по социални причини – когато млад човек, който трябва да отбие военната си повинност, се налага да се грижи за родители или за други близки хора, ако е настойник на непълнолетни братя или сестри, ако е баща на две или повече деца или ако има дете с увреждания до 3-годишна възраст. Отсрочка получават и постъпилите на работа в системата на МВР или избраните за депутати в Държавната дума. Новост е отлагането на военната служба за IT-специалистите, указът за което беше подписан от президента Путин на втори март. Засега обаче правителството така и не е обявило условията, на които трябва да отговарят въпросните специалисти, поради което никой няма как да се възползва от тази възможност.

ДВ: В мирно време на военна служба подлежат мъжете на възраст от 18 до 27 години. Войната в Украйна промени ли нещо в това отношение?

А. Передрук: Възрастта остава същата – от 18 до 27 години. Но в Русия има и други форми на военна служба, различни от наборната – за всички, които се водят на военен отчет и са преминали в запаса. Те могат да бъдат повикани за участие във военно учение или да бъдат мобилизирани. Мобилизация обаче засега не е обявявана, а военното учение се различава съществено от наборната служба.

ДВ: Могат ли наборните войници да бъдат изпращани на война?

А. Передрук: Забрана за изпращането на наборниците на война няма, но има две условия – младият войник да а е навършил четири месеца служба и да е придобил някаква военна специалност. Оттам нататък срочно служащият може да носи военна служба, включително да участва в бойни действия.

ДВ: А какво очаква войниците, които откажат да участват в бойни действия?

А. Передрук: В такъв случай военнослужащият може да бъде подведен под наказателна отговорност съгласно член 332 от Наказателния кодекс на Руската федерация (РФ) – за неизпълнение на заповед. Наказанието по този член предвижда арест до шест месеца или задържане в дисциплинарно военно поделение до две години. Това са поделения със специален режим, в които се прилагат възпитателни мерки, т.е. трябва да се полага принудителен труд. Времето, прекарано в наказателно поделение, не се приспада от срока на военната служба.

ДВ: А какво се случва, когато някой е получил повиквателна, но откаже да се яви на военна служба?

А. Передрук: Ако някой принципно отказва да носи оръжие, може да се възползва от възможността за алтернативна гражданска служба. Такова право имат две категории граждани на Руската федерация: представителите на малобройните коренни народности, които се занимават с традиционни занаяти, или хората, чиито убеждения не им позволяват да носят военна служба. Тези убеждения могат да бъдат религиозни, да са от светски характер и т.н.

ДВ: Трябва ли наборникът да представи доказателства, че личните му убеждения противоречат на това да носи оръжие?

А. Передрук: По решение на Конституционния съд на РФ вътрешните убеждения не трябва да се доказват, но трябва да се обосноват. Не е достатъчно например някой да заяви пред наборната комисия, че е пацифист. Той трябва да обясни защо ценностната му система не му позволява да отиде в казармата. В такъв случай е допустимо комисията да направи проверка дали декларираните убеждения са истинни.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

На 18 септември съд в Ню Йорк обявява присъдата за Доналд Тръмп

Във вторник съдията от Върховния съд на Ню Йорк...

Белият дом: Джо Байдън ще е домакин на пресконференцията на НАТО

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи във вторник,...

Взрив на газова бутилка прати мъж в „Пирогов“

67-годишен мъж е с тежки наранявания след взрив на...

ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В News24sofia.eu! Собственикът на клуб „illusion“ Пламен Кронев е арестуван в Пловдив, ето какво откриха спецченгетата (ПЪРВИ СНИМКИ/ВИДЕО)

При акцията на МВР в Пламен Димитров Кронев, са открити над 200 000 хиляди лева в брой, а в Веселин Димитров Илиев, са намерени 50 000 лв.

Местни структури на ДПС поискаха обяснение от Доган за „чистките“ в партията

Ахмед Доган след като гласува на президентски и парламентарни...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тошко Йорданов разстила неутрален терен за третия мандат

Няма верен ход за излизане от кризата, защото средата...

Молдова разчита на алтернативни доставки на газ от България

Молдова разчита на българската страна за осигуряване на алтернативни...

Расте бройката на загиналите и ранените при ПТП мотористи

Расте бройката на загиналите и ранените при ПТП мотористи,...

„Национален сбор“ води на изборите във Франция, според exit poll

Крайнодясната партия "Национален сбор" (НС) на Марин льо Пен...

Митничари откриха 22 хил. кутии цигари, укрити в кутии за баница (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=H31Q8gm2oyw Митнически служители откриха 22 хиляди кутии цигари, укрити в...

„Възраждане“ негодуват, че прокуратурата не открива престъпление в записа на ПП-ДБ (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=Z_8BSrUE2Ws&ab_channel=BulgarianNewsAgency Парламентарната група на "Възраждане" се оплака, че прокуратурата не...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg