https://www.gerb.bg/bg

Румен Радев зове органите да разкрият играчите зад „Кодгейт“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Дали има нещо притеснително в доклада на ДАНС, според който заместник-министър на електронното управление се е сдобил незаконно с т.нар. хеш кодове на машините до гласуване, следва да кажат съответните органи. Така коментира последния скандал на политическия небосклон президентът Румен Радев.

Разбира се, че прочетох доклада на ДАНС, но най-важното днес е да се гласува масово. Да се осигури спокойствие в изборния ден и да има увереност, че гласът на всеки българин ще бъде зачетен. (…) Имаме нужда от спешно възстановяване на доверието на изборния процес, затова очаквам компетентните органи в най-скоро време да извършат своето разследване и да оповестят кои са играчите и мотивите за този акт„, призова Радев.

На въпрос той бе категоричен – следва да има промени в Изборния кодекс, които да върнат доверието в избирателния процес. Но при все това:

Снимка: БГНЕС

Всеки парламент се ангажира с промяна в ИК. Да ви върна обратно в декември миналата година, тогава наложих вето на последната промяна в ИК, която обезсмисли машинното гласуване, защото наистина превърна машините в печатащо устройство. Тогава се намери стабилно мнозинство, което отхвърли моето вето. Дали трябва да има промяна – да, трябва да има промяна„, каза президентът, но подчерта – възстановяването на доверието в изборния процес изисква усилия от всички институции.

Радев няма намерение и да публикува доклада на ДАНС, защото службата не била подчинена на него, а на Министерския съвет и лично на министър-председателя.

Съзря обаче редица въпросителни относно кадровата политика на кабинета:

Снимка: БГНЕС

И по отношение на министъра на електронното управление, на заместник-министъра, както и на заместник-председателя на ДАНС (Петър Петров, бивш депутат от ПП/ДБ), които са назначение на управляващите.“

Силният човек на „Дондуков“ 2 коментира и думите на финансовия министър Асен Василев да наложи допълнителна такса на транзита за руски газ, против която протестираха редица държави. По думите му дори и привидно благородната инициатива, поета от кабинета, не може да подмине договора ни за членство в ЕС, а „подобни внезапни хрумвания без никакви разчети водят до несигурност и хаос, до нашата самоизолация в европейското семейство„, но най-вече – поставят под риск структурноопределящо дружество като „Булгартрансгаз“.

Гласувах за развитието на София като модерна европейска столица, каквато всички българи искаме„, коментира вкратце преди да засегне основните за държавата теми Радев, който упражни вота си в столичната ПГ по транспорт „Макгахан“.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Румъния обяви дати за президентски и парламентарни избори

Управляващата коалиция в Румъния, състояща се от ляво ориентираните...

Пожар обгази две деца в Монтана

Две деца пострадаха при пожар в жилищен блок в...

Си Дзинпин и Путин затягат редиците в ШОС

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви пред регионалния икономически...

Апелативен прокурор оттегли протеста на Димитър Франтишек Нико Тупарев да е на свобода (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=TTKP5pHXGc0&t=53s Прокурор от Софийска апелативна прокуратура оттегли протеста на Софийска...

Китай предупреди за по-горещи топлинни вълни и по-интензивни проливни дъждове

Китай е изправен пред по-горещи и продължителни топлинни вълни,...

Путин: Многополюсният свят вече е реалност

Промените в световния ред се случват бързо и необратимо,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ: Северна Корея не е изпратила войски в Украйна

Пхенян помага на Москва със снаряди и патрони

МРРБ се хвали с ударно строителство и ремонт на пътища

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е стартирало...

БСП-София не признава връщането на Иван Таков начело на структурата

БСП-София не признава решенията на контролната комисия на партията...

Тайпе: Мирът в Тайванския проток е от полза за целия свят

Мирът в Тайванския проток е от полза за целия...

Мъж попадна в ареста за принуда и закана за убийство в Старозагорско

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем и задържа мъж за...

Турция преговаря със САЩ за нови ядрени централи и модулни реактори

Турция води преговори със Съединените щати за изграждане на...

Проф. М. Бончева пред News24sofia.eu: Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за смъртност в световен мащаб

Кръвните изследвания отчитат показатели, които подсказват какво е здравето...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg