https://www.gerb.bg/bg

Румен Радев обсъди трафика и мигрантите с премиера Моравецки

Снимка: архив БГНЕС

Президентът Румен Радев кани Полша да се включи в международна оперативна работна група за обмен на информация за неутрализиране на финансовите потоци, които обезпечават нелегалния трафик на хора. Групата е инициатива на Радев по време на управлението на служебния кабинет на Гълъб Донев и в отговор на ветото, което Австрия наложи на страната ни за влизане в Шенген. Тогава Карл Нехамер обоснова ветото с огромния брой мигранти, които страната ни пропуска в посока Централна Европа.

Българският президент Радев днес е провел телефонен разговор с премиера на Полша Матеуш Моравецки по темата за нелегалната миграция, съобщиха от пресцентъра на Президентството малко преди самолета на борда с украинския президент Володимир Зеленски да кацне у нас.

Борбата с нелегалната миграция в Европейския съюз може да е ефективна само със съвместни усилия на държавите членки за целенасочено неутрализиране на международната мрежа и центровете, които ръководят и финансират трафика на хора. Това е общата позиция между Радев и Моравецки, за която съобщават от пресцентъра на Президентството.

Двамата са обсъдили готвените промени в Пакта за миграцията и убежището и охраната на външните граници на Европейския съюз. Румен Радев е подчертал, че страните от първа линия трябва да получат подкрепа за справяне с миграционния натиск, както и да засилят партньорството на службите си за сигурност с държавите от Централна и Западна Европа, където са разположени центровете, направляващи и финансиращи нелегалния трафик на хора. Именно в този контекст Радев е обяснил инициативата си за създаването със съдействието на Европол на международна оперативна работна група за обмен на информация.

Писма с покана за участието на експерти по въпросите на нелегалната миграция президентът Радев е изпратил на 26 май т.г. до редица лидери на държавите членки на ЕС. В прессъобщението не се посочва до кои лидери и съответно държави са изпратени такива писма, нито и кои до този момент са откликнали на поканата. Преди две седмици на срещата си с Нехамер в Австрия, Радев пак изрази надежда, че „все повече държави-членки на ЕС ще изпратят свои представители“.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Руски съд осъди американец, роден в Русия, но осиновен в САЩ, за наркотрафик

Руски съд осъди в четвъртък американския гражданин Робърт Романов...

Столичните общинари мерят героизма да се строят и бутат паметници

По инициатива на общинския съветник от ГЕРБ-СДС Мирослав Боршош...

Рила, Кочериново и Бобошево удължават частичното бедствено положение

Удължават частичното бедствено положение за общините Рила, Кочериново и...

Георги Георгиев пренася от СОС в НС уроците по местна власт

Георги Георгиев от ГЕРБ ще дава уроци на колегата...

Йотова все още таи надежда, че ще има редовно правителство

Според нея не са изчерпани всички възможности

Световните цени на храните се стабилизираха

Световният индекс на цените на храните на ООН се...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Преброяване в ДПС

Депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов, когото системата отчете като...

Войната на Кремъл – дело на младите

Имената на 57 722 руски военни, загинали на фронта в...

Летни бури засегнаха Западните Балкани

Фронтът се насочва към България

На 18 септември съд в Ню Йорк обявява присъдата за Доналд Тръмп

Във вторник съдията от Върховния съд на Ню Йорк...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg