https://www.gerb.bg/bg

Румен Радев няма основание да бави първия мандат, но може да забави консултациите

Снимка: архив БГНЕС

Президентът Румен Радев няма основание да забави връчването на първия мандат при извършването на ротацията в правителството. Държавният глава трябва обаче да направи консултации с партиите за съставяне на правителство, като може да ги направи в рамките на един ден и в рамките на три седмици. Toва обясни пред News.bg преподавателят по Конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Пламен Киров за предстоящото през март месец и има ли основания за конституционно забавяне на процедурата.

Той обясни, че след като ротационното правителство Денков/Габриел подаде оставка на 6 март, конституционната процедура по член 99 от Конституцията е стандартната – президентът трябва да направи консултации с парламентарно представените партии и ще връчи мандат на лице, посочено от най-голямата по сила парламентарна група.

Това, че ще има договореност за ротацията, няма никакво значение. Най-вероятно още с първия проучвателен мандат, който ще бъде връчен на Мария Габриел при една договореност между Тройната коалиция, която съществува в момента – няма значение, че я наричат сглобка, некоалиция и конструкция, нещата ще си дойдат на мястото с едно гласуване и още с първия мандат, когато бъде връчен от президента„, поясни проф. Киров.

Той посочи, че в Народното събрание ще се осъществят отново три гласувания за новия ротационен кабинет – за избор на министър-председател, за структурата на Министерски съвет от гледна точка на броя и специализацията на министерствата и съставът на министрите.

Според проф. Пламен Киров е нормално при ротацията през пролетта половината Министерски съвет да е с нов състав. „На мен ми е трудно да посоча поне пет министри в състава на сегашния Министерски съвет„, каза той.

Проф. Пламен Киров е на мнение, че ДПС няма да участват пряко с министри в бъдещия ротационен кабинет. По-нататък разбира се, ако това не е последната ротация – до година или две – всичко може да се очаква, но засега при предстоящата ротация ДПС няма да участват с министри в изпълнителната власт.

Той допълни, че партньорите в Тройната коалиция могат да формират отношенията си в едно коалиционно споразумение. Всички друго означавало всяка седмица партньорите в некоалицията да изненадват обществото с по няколко скандала и някакви разногласия в сглобката. Самият речник, който започнахме да използваме по политическите и юридическите анализи вече е извратен. Какво означава некоалиция? Като е некоалиция, значи няма коалиция и защо тогава има редовно правителство, запита проф. Киров.

В заключение проф. Пламен Киров заяви, че няма пречка правителството да изкара и 4-годишен мандат, стига представителите на некоалицията да не я съборят сами. Опозицията не е в състояние да го направи от гледна точка на числовата ѝ сила и разполагаемите гласове. Улицата също може да събори едно правителство и ако нещата стигнат дотам, че хората излязат на улицата, нито едно правителство не може да остане на власт, каза още конституционалистът.

Припомняме, че след последните парламентарни избори държавният глава протака връчването на проучвателните мандати. Първият мандат бе връчен на ГЕРБ-СДС, но не бе изпълнен. Вторият мандат отиде при ПП/ДБ. Радев отправи призив към тях, да не го реализират и да го върнат. Повододът за реакцията на държавният глава бе записът от председателския съвет на ПП, публикуван от Радостин Василев. В крайна сметка обаче ПП/ДБ постигнаха договорка с ГЕРБ-СДС за правителство на ротационен принцип.

Месеци преди ротацията премиерът Николай Денков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов уверяват, че ротацията е една формалност, която ще протече гладко.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Четирима са пострадали при катастрофа край Разград

Четирима душа са се озовали в болница след катастрофа...

Автошколите насрочиха среща на Гвоздейков на жълтите павета

Браншовите организации в областта на авто-мото подготовката са готови...

Хиляди палестинци бягат от домовете си, докато Израел бомбардира Южна Газа

Осем палестинци бяха убити и десетки ранени, след като...

Оставиха в ареста рецидивиста, убил украинка в София

Съдът остави в ареста Орлин Гигов, обвиняем за убийството...

Арестуваха двама, крали от локомотивно депо в Димитровград

За месец те задигнали над 1 тон чугунени накладки

МОСВ: Притеснително ниски са нива на водата в някои язовири

В интерес на обществото и за опазване здравето на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Енергийният министър освободи шефа на БЕХ

Министърът на енергетиката Владимир Малинов освободи досегашния изпълнителен директор...

МО поканило Радев като държавен глава, а отказът му е личен

Нормална практика е президентът Румен Радев или премиерът Димитър...

Висока активност в първия тур на изборите във Франция

59,4% от регистрираните избиратели са гласували към 17 часа...

Съюзниците обещали на Украйна 60 млрд. долара военна помощ годишно

Военните обещания, посочени в 20-те споразумения за сигурност, които...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg