https://www.gerb.bg/bg

Румен Христов пита ще си върне ли държавата комплекс „Камчия“

Снимка: архив БГНЕС

Лидерът на СДС Румен Христов е задал на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел в рамките на парламентарния контрол въпроса: „След като статутът и структурата на собствеността на санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ край Варна би бил потенциална заплаха за националната сигурност на България, ще бъдат ли предприети действия от страна на правителството имотът да бъде върнат в патримониума на българската държава?“

Това става ясно от публикация на Румен Христов във „Фейсбук“. Той изразява увереност, че ще получи добре обоснован удовлетворителен отговор през новата парламентарна сесия и че страната ни ще си върнем собствеността над черноморския имот. „Недопустимо е да има и един квадратен метър българска земя, която да е притежание на държава-агресор„, категоричен е Христов.

Той припомня, че и преди повече от година отправи към външния министър в кабинета „Петков“ Теодора Генчовска питане по отношение на националната сигурност във връзка със санаторно-оздравителения комплекс „Камчия“ край Варна.

Снимка: Фейсбук – Румен Христов

Във въпроса си посочих, че в български медии се появиха публикации относно комплекса „Камчия“, който е собственост на правителството на град Москва. Изнесени бяха притеснителни данни за намеренията на руската държава спрямо този имот„, обяснява лидерът на СДС.

Той допълва, че комплексът е с територия от 470 хиляди квадратни метра, като площта му е по-голяма от тази на държавата Ватикана.

Христов посочва още, че през декември 2019 г. Съветът за национална сигурност на Москва обсъжда, в присъствието на президента Путин, преминаването на почивния комплекс „Камчия“ в собственост на руската държава. По време на изслушвания в горната камара на руския парламент на външния министър Сергей Лавров е зададен следния въпрос от руски сенатори: „Не е ли време правителството да постави точка в този спор и да създаде на базата на „Камчия“ руски хуманитарен център като основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите т.е. руски интереси в Европа?“

Румен Христов изтъква, че отговорът на Лавров е повече от притеснителен: „Съгласен съм, че това е уникален проект. Ако говорим за „мека сила“, това е неин идеален образец в най-позитивен смисъл.

В питането си към Генчовска той споделя мнението си, че тези факти стават изключително актуални, в контекста на войната в Украйна и попитал защо руското правителство на такова високо ниво – президентът Путин и външният министър Лавров, обсъжда детски лагер в България. Лидерът на СДС пита още не е ли това предпоставка „меката сила“ да се превърне в „твърда сила“.

Той изразява и притеснение дали този имот, собственост на правителството в Москва, няма да послужи като повод руските завоевателни интереси да се насочат към българската част на Черноморското крайбрежие.

Тъй като не получил удовлетворителен отговор, още преди изказването на заместник-председателя на Долната камара на руската Дума Пьотр Толстой за дестабилизация на България с помощта на руски граждани, които имат имоти у нас и пребивават в страната, той задал отново въпроса, този път към Мария Габриел.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Изключително опасен“ ураган връхлита Карибите

Изключително опасна" буря от категория 4 - ураганът Берил,...

Новият български патриарх отслужва първа света литургия

Новоизбраният български патриарх Даниил ще отслужи първа света литургия...

И Моралес заговори за автопреврат в Боливия

Бившият президент на Боливия Ево Моралес в неделя обвини...

Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС

Държавният глава Румен Радев ще връчи в понеделник от...

Унгария поема Съвета на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на една от...

Зеленски: Светът има достатъчно сила, за да принуди Русия към мир

Ударите на Украйна по руската граница помогнаха за защитата...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румен Радев не бърза да връчва първия мандат

Има още време, докато се дадат крайните оценки дали...

СКАНДАЛНО В News24sofia.eu! Гнусни цигани пребиха шофьор на автобус с туристи в Ловешко (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://youtu.be/1jbtMPyP_5o Шокиращо видео се разпространява мълниеносно в социалните мрежи. На...

Шолц призова за справедливо разпределение на украинските бежанци в Европа

Германският канцлер Олаф Шолг призова за по-справедливо разпределение на...

Автомобил се запали в движение на АМ „Тракия“ край Карнобат

Лек автомобил се запали в движение на АМ "Тракия",...

Пожар пламна в данъчното министерство на Дания

Министерството и съседните сгради са евакуирани.

„Военно разузнаване“ сезира прокуратурата, ДАНС и ГДБОП заради Стоян Михалев

Служба "Военно разузнаване" сезира прокуратурата, ДАНС и ГДБОП след...

Хаосът завладява Газа

Хаосът завладява Газа. Това заяви ръководителят на агенцията на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg