https://www.gerb.bg/bg

Рим, Лондон и Тунис постигнаха споразумение за бежанците

Снимка: архив EPA/BIENVENIDO VELASCO

Лидерите на Италия и Обединеното кралство се обединиха по въпроса за миграцията и постигнаха споразумение с Тунис, съобщи АФП.

Британският министър-председател Риши Сунак приветства подхода на италианския премиер Джорджия Мелони за справяне с нелегалната миграция в събота по време на посещение в Рим, където двамата се договориха да съфинансират проект за подпомагане на мигрантите да се завърнат у дома.

Двамата лидери проведоха официални разговори в офиса на Мелони, а британският консервативен лидер изнесе реч и на събрание на крайнодясната партия „Братя на Италия„.

И двамата лидери обещаха да спрат разтоварването на лодки с мигранти на бреговете на своите страни и в речта си Сунак приветства готовността на двамата да „скъсат с консенсуса„.

И двамата също така бяха подложени на силни критики за политиките си – от плановете на Сунак да изпрати търсещите убежище в Руанда до действията на Мелони да ограничи дейността на благотворителните спасителни кораби в Средиземно море.

По време на срещата си Сунак и Мелони се договориха да финансират проект за подпомагане на репатрирането на мигранти в Тунис – страната, от която тръгват много мигранти, опитващи се да достигнат Европа.

Те „поеха ангажимент да съфинансират проект за насърчаване и подпомагане на доброволното завръщане на мигранти от Тунис в страните им на произход„, съобщиха от Даунинг стрийт.

От кабинета на Мелони заявиха, че това ще бъде в съответствие със съществуващите проекти на ООН, без да дават повече подробности.

Сунак и Мелони са установили добри отношения, откакто и двамата встъпиха в длъжност през октомври 2022 г., а в събота той приветства нейната „убеденост и решителност„.

Той я сравни с бившия британски премиер Маргарет Тачър – и заяви, че се нуждаят от част от „радикализма“ на Желязната лейди, за да се справят с масовата миграция.

Ако не се справим с този проблем, броят им само ще расте. Той ще претовари нашите държави и капацитета ни да помогнем на тези, които всъщност най-много се нуждаят от нашата помощ„, каза той.

По време на срещата двамата се съгласиха да увеличат усилията си за борба с трафикантите на хора, но Сунак заяви, че възпирането на хората също е от ключово значение.

За да бъде това възпиращо средство надеждно, ще трябва да се действа по различен начин, да се наруши консенсусът. И двамата с Джорджия сме готови да направим това„, каза той.

Той цитира договорената преди една година сделка с Албания, според която албанците, пристигащи в Обединеното кралство с малки лодки през Ламанша, могат да бъдат връщани незабавно обратно.

Оттогава насам броят на албанците, пристигащи в Обединеното кралство, е намалял с 90 %, каза Сунак.

Миналия месец Мелони също така договори сделка с Албания за изграждането на два центъра в тази страна, в които да бъдат настанявани търсещите убежище, уловени в морето от италианската брегова охрана.

Това споразумение предизвика критики и в двете страни, а Конституционният съд на Албания временно блокира ратифицирането му от законодателите.

Сунак и Мелони се срещнаха в събота и с албанския министър-председател Еди Рама, който се обърна към конференцията в Атрежу, като заяви, че е „уверен“, че споразумението с Италия ще продължи.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Алисия страда по забрадката на баба си (СНИМКА)

Фолкдивата Алисия си спомня с носталгия за забрадката на...

През 2023 година средната цена за наем на декар земеделска земя е 62 лв.

През 2023 година средната цена за наем/аренда на един...

НАТО не може да измисли име за новата си роля в Украйна

Очаква се лидерите на Северноатлантическия алианс да одобрят инициативата координиране...

Областния съвет на ДСП в Силистра застава зад Ахмед Доган

Областният съвет на ДПС в Силистра е подписал декларация,...

Риши Сунак подаде оставка

След съкрушителното поражение на консерваторите

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Китай предупреди за по-горещи топлинни вълни и по-интензивни проливни дъждове

Китай е изправен пред по-горещи и продължителни топлинни вълни,...

Войната на Кремъл – дело на младите

Имената на 57 722 руски военни, загинали на фронта в...

Повдигнаха обвинение на участник в схема за телефонни измами

Районна прокуратура-Пловдив привлече към наказателна отговорност 63-годишен мъж. На И.Д....

МОСВ: Притеснително ниски са нива на водата в някои язовири

В интерес на обществото и за опазване здравето на...

Установиха отклонения в радиологичните показатели на водата в хасковското с. Бисер

Установени са отклонения в качеството на водата за питейно-битови...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg