https://www.gerb.bg/bg

Рестарт на делото срещу Бисер Миланов – Петното за закана за убийство

Снимка: архив БГНЕС

ВКС върна за ново разглеждане на Окръжния съд в Разград делото срещу Бисер Миланов – Петното за закана с убийство през 2018 г. и хулиганство при опасен рецидив.

Делото е образувано по касационна жалба на обвиняемия срещу въззивната присъда.

С присъда на Районния съд в Русе той е признат за невинен по обвинението за закана с убийство на двама души през ноември 2018 г. в Русе пред денонощен магазин. Признат е за невинен и по обвинението за хулиганство, отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост, извършено при условията на опасен рецидив. Наложено му е административно наказание – задържане за срок от 15 денонощия в структурно звено на ОДМВР.

С въззивната присъда частично е отменена първоинстанционната и е постановена нова, с която подсъдимият е признат за виновен по повдигнатите му обвинения за закана с убийство, като му е определено едно общо най-тежко наказание – 6 месеца затвор. В останалата част присъдата е потвърдена.

Според ВКС касационната жалба е основателна. Окръжният съд е постановил присъдата си, без да събере възможните и допустими доказателства и доказателствени средства. Той е приел единствено, с оглед на твърденията на двамата пострадали и на приятеля им, че при пристигането на Бисер Миланов с куче пред магазина той не прави опит да влезе в търговския обект, говори нещо на пострадалите, след което заплашва един от потърпевшите. Тази обстановка е приета, въпреки че в записите от камерите отсъства звук, т. е. не се чуват отправените реплики между участниците в инцидента, а от кадрите не се вижда моментът на нанасяне на удар от подсъдимия към пострадалия и не е установено каквото и да е агресивно поведение от страна на Миланов, т. е. заявеното от тримата свидетели е „в унисон с веществените доказателства“. Макар да е отчел безспорната заинтересованост на тримата от изхода на делото и въпреки констатираните противоречия в заявеното от тях в хода на съдебното следствие пред първоинстанционния съд, въззивният състав не е намерил основание да не кредитира показанията им, включително и относно обстоятелствата, че подсъдимият е нанесъл удар в главата на единия от потърпевшите и е насъскал кучето срещу него с думите „късай“. Тъй като от двете съдебномедицински експертизи по делото, данните в амбулаторния лист, показанията на лекаря, извършил първоначалния преглед на пострадалия в нощта на инцидента, и от разясненията на вещото лице в съдебно заседание не са установени видими следи от увреждания от нанесен удар от подсъдимия в главата на нападнатия, въззивният съд е приел, че е възможно ударът да не е оставил такива. Възможно е обаче и изобщо да не е имало удар.

По отношение на визираните обстоятелства няма други доказателствени източници, а коментираните не са достатъчни за разкриването на обективната истина, смятат от ВКС. Те посочват, че наличието на няколко версии сочи най-малкото на неустановеност по несъмнен начин на значими за правилното решаване на делото въпроси. Предложеното от Миланов развитие на събитията е повърхностно отхвърлено от въззивния състав с декларативното изявление, че записите, за които е безспорно установено, че са без звук, изцяло кореспондират с твърденията на пострадалите. Без проверка са останали възраженията на подсъдимия, че е употребил израза „Ще ви набия“, а не „Ще ви убия“, което е от съществено значение за предмета на доказване. Без детайлен анализ са останали и обстоятелствата, че непосредствено след инцидента двамата пострадали не са подали сигнал до полицията, а четири дни по-късно жалба е постъпила само от техен адвокат, като в хода на продължилата повече от година предварителна проверка единият от потърпевшите е твърдял единствено, че подсъдимият „ще му разбие зъбите, че където го срещнел щял да го бие“. Едва в хода на образуваното година и три месеца след инцидента досъдебно производство за хулиганство е споменал вече, че е заплашен с убийство.

ВКС счита, че допуснатите от въззивния съд нарушения на основните принципи на наказателния процес, довели до липса на изясняване на обстоятелствата, значими за разкриване на обективната истина, са в основата на незаконосъобразно формираното му вътрешно убеждение, поради което се налага отмяна на обжалваната въззивна присъда и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на окръжния съд.

Вторият въззивен състав трябва да положи усилия да анализира поотделно и в съвкупността им всички доказателства, като формира изводите си за наказателната отговорност на подсъдимия и приложимия материален закон въз основа на обективно установените факти по делото.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Съдът в Осло призна мъж за виновен за стрелбата в гей бар през 2022 г.

Норвежки съд призна мъж за виновен за стрелбата в...

Служебният кабинет представи обзор на внесените законопроекти

Служебното правителство е внесло общо 14 законопроекта в Народното...

Фармацевтичният съюз вижда опит за саботаж на преговорите между НЗОК и аптеките

Някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и...

Зеленски: Светът има достатъчно сила, за да принуди Русия към мир

Ударите на Украйна по руската граница помогнаха за защитата...

Турция преговаря със САЩ за нови ядрени централи и модулни реактори

Турция води преговори със Съединените щати за изграждане на...

Съдът пусна от ареста длъжностните лица от МОН, обвинени за пране на пари

Софийският апелативен съд пусна от ареста Сали Табаков и...

Обединеното кралство търси балансирана позиция за Израел и Газа

Великобритания иска балансирана позиция относно войната в Близкия изток...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg