https://www.gerb.bg/bg

РЕПОРТАЖ НА NEWS24sofia.eu TV: На фона на ръст на COVID случаите заведенията отварят, екскурзиите са разрешени (ОБНОВЯВА СЕ)

Снимка: БТА/News24sofia.eu

След малко повече от три месеца забрани от днес заведенията (с изключение на нощните) отварят врати за посетители, всички ученици могат да посещават школи, образователни и езикови центрове, могат да се провеждат конгреси, конференции и семинари, разрешени са екскурзиите в страната, както и посещенията в игрални зали и казина.

Всичко това влиза в сила от днес понеделник (1 март) със заповед на министъра на здравеопазването, въпреки че през изминалата седмица в България бе регистриран най-висок ръст на броя на новите случаи на COVID-19 от началото на годината. Част от разпорежданията бяха дадени от премиера Бойко Борисов, за други министърът на здравеопазването се договори с министъра на туризма Марияна Николова и браншови туристически организации.

На последния брифинг за COVID ситуацията в страната председателят на щаба за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че през изминалите седем дни заболеваемостта в България е 216 нови заразени на 100 хил. население. Прагът, условно посочван от здравните власти, след който трябва да се взимат решения за затягане на мерките, е 200 нови заразени на 100 хил. население за двуседмичен период.

От днес присъствени обучения могат да провеждат всички езикови центрове и образователни школи, занимални и извънкласни дейности с учениците от всички възрасти. Трябва да се спазва дистанция, да се носят маски, да се дезинфекцира и проветрява. Продължават обаче да се забранени спортните тренировки и състезания за всички под 18 годишна възраст, с изключение на картотекираните спортисти към спортните федерации.

Както поръча премиерът Бойко Борисов, от 1 март отварят за посетители заведенията (с изключение на нощните) при заетост на капацитета до 50%, ще работят от 6 до 23 часа и на една маса ще седят до шестима души. Персоналът трябва да покрива носа и устата си с маска, но не и с шлем, защото това не е допустимо от началото на февруари. В заповедта е заложено от началото на следващия месец да отворят за посетители и нощните заведения.

Казината и игралните зали също приемат клиенти от днес (от 6 до 23 часа), като се изпълват до 50% от капацитета на дадено помещение. Както персоналът, така и посетителите трябва да носят маски.

От началото на март се разрешават организираните туристически пътувания в страната, а от 1 април – и в чужбина. Всички пристигащи в България трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен до 3 дни (72 часа) преди влизането в страната, за да не подлежат на десетдневна карантина. Тя може да бъде отменена и след пристигането, ако се направи изследване за коронавирус по PCR метода до 24 часа след влизането в България.

От днес се разрешават и изложенията, като (подобно на пазарите) трябва да се организира еднопосочно движение и да се спазва дистанция от 1.5 метра от посетителите. Допустими са още конгресите, конференциите, семинарите, конкурсите, обученията, тимбилдингите. Изискването е да се използва 30% от капацитета на помещението, където се провежда събитието, да се спазва дистанция от 1.5 метра, да се носят маски, да се дезинфекцира и проветрява редовно.

Без да е споменато изрично в заповедта, но може да се направи заключението, че възобновяването на конгреси и конференции е възможност за политиците и предстоящото официално начално на предизборната кампания на 5 март (парламентарните избори са на 4 април).

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Дагестан остави трима в ареста за тероризъм

Съветският районен съд на Махачкала остави трима души в...

Пхенян изстреля нова тактическа ракета

Напрежение на Корейския полуостров

Авария отново остави Перник на сухо

Ще бъде монтиран и спирателен кран

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg