https://www.gerb.bg/bg

Разследването откри следи от експлозиви край „Северен поток“

Снимка: архив EPA

Германия откри следи от подводни експлозиви в проби, взети от яхта, за които се подозира, че „може да са били използвани за транспортиране на експлозивиза взривяване на газопроводите „Северен поток“. Tова става ясно от писмо до Съвета за сигурност на ООН от Германия, Швеция и Дания, съобщава „Ройтерс“.

Поредица от необясними експлозии удариха тръбопроводите „Северен поток“ 1 и 2, свързващи Русия и Германия под Балтийско море през септември миналата година в изключителните икономически зони на Германия, Швеция и Дания.

Това стана ясно преди заседанието на 15-членния Съвет за сигурност във вторник, свикано от Русия, която се оплака, че не е била информирана за разследванията.

Нито едно от разследванията не е приключило и на този етап все още не е възможно да се каже кога ще приключат. Естеството на актовете на саботаж е безпрецедентно и разследванията са сложни„, пишат тримата в съвместно писмо от понеделник, което включва актуализация на всяко запитване.

В съвместното писмо се казва, че Германия разследва „подозрителна яхта“, наета по начин, за да „скрие самоличността на истинския извършител„. Германия все още проучваше точния курс на лодката.

Подозира се, че въпросната лодка може да е била използвана за транспортиране на експлозивите, които избухнаха в тръбопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2, се казва в писмото относно запитването на Германия. В пробите, взети от лодката по време на разследването, бяха открити следи от подводни експлозиви.“

Според експертни оценки е възможно обучени водолази да са поставили експлозиви на местата, където са настъпили щети по газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, които са положени на морското дъно на дълбочина около 70 до 80 метра„, се казва в разследването на Германия.

Москва заяви, че Западът стои зад взривовете. Западните правителства отрекоха да са замесени, както и Украйна, която се бори с руските сили, които нахлуха през февруари 2022 г.

През март Русия не успя да накара Съвета за сигурност на ООН да поиска независимо разследване на взривовете на Северен поток.

На този етап не е възможно надеждно да се установи самоличността на извършителите и техните мотиви, особено по отношение на въпроса дали инцидентът е ръководен от държава или държавен актьор„, се казва в писмото относно разследването на Германия.

Припомняме, че и България беше замесена. През юни прокуратурата на Полша твърди, че на борда на яхтата „Андромеда“ е имало шест души и те са били с български паспорти.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Катастрофа между два тира затапи АМ „Тракия“

Катастрофа между два тира причини задръстване на АМ "Тракия",...

Давкова: И с българите в Конституцията на РСМ, преговорите няма да тръгне

Ние винаги сме били географски, исторически и културно част...

Катастрофа на АМ „Марица“ взе две жертви

Двама души загинаха при катастрофа на АМ "Марица", съобщи...

В Русия лишават от мандат депутатите, пътуващи в чужбина без разрешение

Държавната дума на Русия прие закон, позволяващ лишаването от...

Словакия вече разследва покушението срещу Фицо като терористична атака

Властите в Словакия преквалифицираха покушението срещу премиера Роберт Фицо...

Адвокат на Тръмп оспорва присъдата в Ню Йорк с решението на върховния съд

Адвокат на бившия президент Доналд Тръмп се опитва да...

Йенс Столтенберг, НАТО: Путин не иска преговори, а нови украински територии

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли в петък призивите...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg