https://www.gerb.bg/bg

Радев: Войната в Близкия Изток има пряко отражение върху световния мир

България следи със загриженост влошаващата се среда за сигурност в Близкия Изток и ескалацията на риска от прерастване на военния конфликт между Израел и „Хамас“ в регионален. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща днес с посланиците на арабските страни у нас, съобщават от президентството.

Държавният глава подчерта, че военните действия в Близкия Изток имат пряко отражение върху международния мир и влияят върху стабилността в съседните региони. По думите му България е готова да подкрепи всяко предложение за преустановяване на военните действия, деескалация на конфликта и търсене на решение за възстановяване на мира.

Президентът изрази и загриженост от критичната хуманитарна ситуация в Ивицата Газа, която според него изисква незабавни действия за гарантиране на защитата на цивилното население и осигуряване на доставки на храни и медикаменти.

Радев отново отбеляза нуждата от съвместни действия на международната общност за възобновяване на мирния преговорен процес между двете страни и постигане на справедлив и устойчив мир между Израел и Палестина на основата на съвместното съществуване на две държави в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Той изтъкна, че след началото на конфликта Израел-Хамас в световен мащаб са се увеличили проявите на ислямофобия и антисемитизъм.

Посланиците на арабските страни в България призоваха по време на срещата за конкретни действия от страна на международната общност за незабавно прекратяване на огъня в Газа и осигуряване на свободен достъп на хуманитарната помощ за цивилното население, тъй като 1 500 000 души са изправени пред хуманитарна катастрофа. Те определиха непропорционалния военен отговор на Израел като геноцид срещу палестинския народ.

Дипломатите изразиха позиция за недопускане на масово принудително разселване на палестински бежанци в съседните държави, което би довело до тяхната дестабилизация. Дипломатическите представители подчертаха, че от началото на военните действия 39 000 палестинци са загинали, от които 14 600 деца и около 9000 жени, а 70% от сградите в Ивицата Газа са разрушени, включително училища, болници, религиозни храмове, центровете на ООН, което неимоверно затруднява възстановяването на условията на живот.

Според тях са необходими реални ангажименти от страна на международната общност за създаване на институционалното изграждане на независима Палестинска държава, която да живее в мир с Израел, в съответствие с решенията на ООН на принципа на двете държави за трайното решаване на кризата в Близкия Изток.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Събарят незаконни постройки в Стара Загора

Събарят незаконни постройки в Стара Загора. Заместник-кметът на областния град...

Новото нидерландско правителство положи клетва

Новото дясно правителство на Нидерландия създадено от коалиция, предвождана...

Колумбийските власти арестуваха престъпник, издирван от Венецуела и Чили

Колумбийската полиция арестува един от основателите на Tren de...

Четирима са пострадали при катастрофа край Разград

Четирима душа са се озовали в болница след катастрофа...

Автошколите насрочиха среща на Гвоздейков на жълтите павета

Браншовите организации в областта на авто-мото подготовката са готови...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

БСП и „Левицата“ с първа стъпка към обединение

Ръководствата на БСП и "Левицата" проведоха среща днес в...

Двама кандидати се отказват от президентската надпревара в Иран

Двама твърдолинейни кандидати се отказаха от президентските избори в...

Мъж се е удавил край Созопол

Трагичен инцидент по Южното Черноморие

Ердоган оставя вратата за възстановяване на отношенията със Сирия отворена

Турският президент Реджеп Ердоган не изключва възможността за среща...

Радев отказа да ходи с рамка на срещата на НАТО във Вашингтон

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет...

Лицемерки! Галена честити 40-ия рожден ден на любимата си Преслава с общо парче (ВИДЕО)

Преслава чукна 40, видя Информационна агенция News24sofia.eu. Фалкаджийката се...

Пожар пламна в данъчното министерство на Дания

Министерството и съседните сгради са евакуирани.

Технически проблем затруднява подновяването на шофьорски книжки

Временно затруднение в част от услугите по издаване и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg