https://www.gerb.bg/bg

Радев се оплака пред евродепутати от системно онеправдаване на българите в РСМ

Снимка: архив БГНЕС

Разширяването на свързаността в рамките на Европейския съюз (ЕС) е от ключово значение за справяне с икономическата и енергийна криза и за недопускане на изострянето на неравенствата между отделните страни членки. Това заяви президентът Румен Радев на срещна с членове на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европейския парламент (ЕП), в която участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Разговорът се проведе по инициатива на групата на ЕКР, която провежда изнесено заседание в София, съобщиха от президентството.

По думите на Радев охраната на външните граници на ЕС е общ ангажимент и трябва да бъде приоритет на всички европейски държави. Той заяви, че засилването на подкрепата за страните на първа линия, подложени на най-тежък миграционен натиск, гарантира сигурността на всички държави членки. Президентът също така призова за приемането на България и Румъния в Шенген въз основа на установените критерии. Според него присъединяването на двете държави към Шенгенското пространство ще допринесе за консолидирането на ЕС от гледна точка на сигурността на Евросъюза и на усилването на икономическия му потенциал, като бъдат избегнати изкуствени разделителни линии в условията на икономическа криза и нарушени вериги на доставки.

От своя страна вицепрезидентът Йотова призова за реалното придвижване на законодателния пакет по отношение на миграцията и предоставянето на убежище, така че да има реална реформа в европейската политика в тези сфери.

В отговор на въпрос Румен Радев се похвали, че енергийната политика на служебното му правителство е гарантирала сигурност на доставките на енергийни ресурси не само в национален, но и в регионален мащаб. Той заяви, че служебният кабинет встъпил в длъжност в разгара на наследена енергийна криза и това наложило ускореното завършване на строежа и въвеждането в експлоатация на интерконектора между Гърция и България, както и удвояване на размера на резервирания капацитет на терминала за втечнен газ в Александруполис. Държавният глава отбеляза още, че България е договорила и достъп до терминалите за втечнен газ на Турция и с подкрепата на ЕК са започнали специализираните строителни дейности на българска територия на интерконектора със Сърбия. Той изтъкна също, че страната ни е инициирала и проекта „Solidarity ring (STRING)“ за пренос на допълнителни количества природен газ по Южния газов коридор за Европа през газопреносните инфраструктури на европейски държави.

Представителите на ЕКР поставиха темата за изграждането на зелена икономика в ЕС и призоваха за преосмисляне на темповете, с които се осъществява този преход, който оказва влияние върху цялостното развитие на страните в ЕС.

Във фокуса на срещата Европейската перспектива на Западните Балкани, евродепутатите подчертаха, че в основата на процеса трябва да бъде индивидуалният напредък на всяка държава.

Румен Радев постави пред членовете на групата на Европейските консерватори и реформисти въпроса за системното нарушаване на правата на българите в Република Северна Македония, въпреки че страната нееднократно настоява, че е готова да започне преговори за членство в ЕС.

На срещата бяха коментирани и войната на Русия срещу Украйна и негативните последици за сигурността и икономиката на Европа от този конфликт, както и необходимостта от преустановяване на военните действия и връщане към диалога.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Алисия страда по забрадката на баба си (СНИМКА)

Фолкдивата Алисия си спомня с носталгия за забрадката на...

През 2023 година средната цена за наем на декар земеделска земя е 62 лв.

През 2023 година средната цена за наем/аренда на един...

НАТО не може да измисли име за новата си роля в Украйна

Очаква се лидерите на Северноатлантическия алианс да одобрят инициативата координиране...

Областния съвет на ДСП в Силистра застава зад Ахмед Доган

Областният съвет на ДПС в Силистра е подписал декларация,...

Риши Сунак подаде оставка

След съкрушителното поражение на консерваторите

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ПП-ДБ: Пеевски ще приключи Борисов

Един човек ще се опита да погълне цялата държава

САЩ виждат пробив в преговорите в Газа, но не и бърза сделка

Палестинската групировка "Хамас" е направила доста значителна корекция в...

Колумбийските власти арестуваха престъпник, издирван от Венецуела и Чили

Колумбийската полиция арестува един от основателите на Tren de...

МРРБ се хвали с ударно строителство и ремонт на пътища

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е стартирало...

Повишаване на дигиталните умения на българите – приоритет за МЕУ

Инвестициите за дигиталната трансформация трябва да са комплексни и...

Хизбула изстреля 200 ракети и рояк от дронове по 10 израелски военни обекта

Ливанската терористична групировка "Хизбула" заяви, че е изстреляла повече...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg