https://www.gerb.bg/bg

Радев очаквал повече от Стефан Янев като министър на отбраната

Президента Румен Радев, снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев даде изявление пред медиите и коментира смяната на военния министър.

По повод приетата оставка на Стефан Янев, президентът заяви: „Като министър на отбраната очаквах повече и като инициатива, и като ангажимент към проблемите на българската армия, и като работа за гарантиране на нейната боеспособност, за ускоряване на процесите на модернизация.“

По думите на Радев Стефан Янев е бил успешен министър-председател в трудни за България времена „Именно неговото правителство започна промяната, показа, че страната ни може да се управлява по-друг, демократичен начин, върна надеждата на хората. И най-важното, спомняте си – това правителство организира честни. Които избори именно докараха сегашните управляващи на власт„, отбеляза държавният глава.

Той посочи, че отговорността за смяната на Янев като министър на отбраната с Драгомир Заков е изцяло на правителството, управляващата коалиция и парламента.

Президентът е категоричен, че не работи за собствен политически проект: „И понеже отново вървят всякакви слухове за някакъв мой политически проект с нови подставени лица, искам да заявя: не правя никакви политически проекти с никого, изпълнявам стриктно конституционните си задължения в обхвата на моите правомощия.“

Радев коментира и новия военен министър Драгомир Заков: „Познавам г-н Заков и неговата работа като постоянен представител на нашата мисия в НАТО и моето мнение за неговата работа е много добро. Очаквам той да успее да навлезе в сложните проблеми и дълбоки процеси, които текат в българските въоръжени сили на терен. Очаквам политиката в сферата на отбраната, независимо от името на министъра, да отстоява българския интерес и да води до реални резултати.“

Президентът заяви, че изпълнението на приетите предложения на последния КСНС са критично важна задача и изпълнението им ще бъде атестатът на новия военен министър.

Радев беше остър по отношение на ситуацията в Украйна – това е братоубийствена и срамна агресия, тази война заслужава санкции и цяла Европа е обединена около това.

На въпрос дали би одобрил изпращането на оръжие в Украйна, президентът заяви, че решението за това е в правомощията на изпълнителната власт и българския парламент.

Държавният глава и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха в церемонията за 28-те годишните награди „Златна мартеница“ за принос към българския бизнес, организирани от сдружението „Произведено в България – Съюз на малкия и среден бизнес„. Те връчиха наградите на две от отличените компании.

По време на церемонията Радев каза, че са необходими са своевременни мерки, които да поставят българския бизнес в равностойно положение спрямо конкурентите на международните пазари.

Той подчерта, че възстановяването на доверието в държавата от страна на бизнеса може да стане само чрез открит диалог, който да допринесе за подобряване на икономическата среда и за насърчаване на инвестициите.

Точно сега е необходима адекватна държавна политика, която бързо да достига до засегнатия малък и среден бизнес, особено в по-малките населени места, за да се ограничат последствията от предизвикателствата, пред които сме изправени„, заяви Радев.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румъния обяви дати за президентски и парламентарни избори

Управляващата коалиция в Румъния, състояща се от ляво ориентираните...

Рамадан Аталай се чувства изключен „по заслуги“

Изключеният от ПГ на ДПС дългогодишен депутат Рамадан Аталай...

Рецидивист задигна диамантен пръстен от магазин в столичен мол

Рецидивист задигна на пръстен с диамант на стойност над...

Новото нидерландско правителство положи клетва

Новото дясно правителство на Нидерландия създадено от коалиция, предвождана...

Голям пожар гори край Бургас

Голям пожар гори край Бургас, съобщава Нова телевизия. Огън е тръгнал...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg