https://www.gerb.bg/bg

Радев: Докладът е самокритичен и за самия ЕС заради провала в борбата с корупцията

Докладът на Европейската комисия констатира очевидни от години проблеми за българите. Но когато коментираме този доклад, трябва да си даваме сметка, че колкото той е критичен за България, толкова е и самокритичен за самия ЕС, защото е самопризнание за дългогодишен провал в борбата срещу вихрещата се корупция.

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, в отговор на въпрос за оповестения доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в страните членки.

Държавният глава посочи, че продължаването на Механизма за сътрудничество и проверка е доказателство, че правителството не получава европейска индулгенция заради провала в борбата срещу корупцията.

Моята признателност и подкрепа е за всички граждани, които спряха да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, с лошата медийна среда, с олигархичните зависимости, с безконтролността на главния прокурор и се борят, така че да си върнат държавата, каза още президентът Румен Радев.

Системното погазване на закона и на обществения интерес от страна на главния прокурор в неговия стремеж да пази на всяка цена правителството и определени олигарси и да атакува неудобните, уронва устоите на правовата държава и изисква реакция от цялата правосъдна система, заяви още президентът, помолен да коментира искането на Съюза на съдиите за отстраняване на главния прокурор.

Президентът изрази надежда, че с общи усилия почтените български прокурори ще получат шанс да започнат реална борба срещу корупцията и в защита на върховенството на закона.

Попитан дали очаква наложеното вето на промените в Изборния кодекс да издържи в парламента, Румен Радев отговори, че е логично ветото да бъде подкрепено от опозицията.

Стига определени партии да решат дали са опозиция или не. Това зависи от начина, по който гласуват, добави още държавният глава.

По време на откриването на новата академична 2020/2021 година на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, държавният глава заяви, че студентите са живата съвест на нацията, а тази съвест изисква, коригира, напътства и в нея е нашето бъдеще.

Радев подчерта, че енергията на младите хора и високата ерудиция на преподавателския състав раждат общност на образовани, свободни и изискващи граждани. От тях зависи да бъдат възродени и идеалите и ценностите на хуманизма в нашето съвремие, допълни той.европейска тол система

Не забравяйте, че когато съдбата на България е в просветени и образовани, решителните и възпитани в почтеност и любов към родината личности, тогава България просперира, обърна се към студентите президентът и допълни, че историята на Великотърновския университет, на старопрестолния Търновград и на страната ни го е доказвала неведнъж.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Асфалтираха 200-годишен чинар в Белащица

Асфалтираха 200-годишен чинар в пловдивското село Белащица, съобщава bTV. Тъй...

Кола се преобърна в канавка в Шуменско, един е загинал

Един е загинал, след като кола се преобърна в...

Европа попада в капана на нова зависимост от Русия

Вълната от евтини руски торове може да доведе до...

БСП-София не признава връщането на Иван Таков начело на структурата

БСП-София не признава решенията на контролната комисия на партията...

Съпругата на испанския премиер се яви пред съда по обвинения в корупция

Бегона Гомес, съпругата на испанския премиер Педро Санчес, се...

Делян Пеевски след взрива в Турция: От ДПС сме готови да съдействаме

Председателят на ДПС изказва искрените си съболезнования

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg