https://www.gerb.bg/bg

Путин въвежда военно положение в анексираните украински територии

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Руският президент Владимир Путин въвежда военно положение в четирите нови региона на страната, съобщава ТАСС.

Указът е публикуван на сайта на президентството.

Заповедта е в сила за анексираните на 30 септември от Украйна Донецка и Луганска народна република, както и Запорожка и Херсонска област.

Подписах указ за въвеждане на военно положение в четирите съставни образувания на Руската федерация (ДНР, ЛНР, Запорожка и Херсонска област – бел. ТАСС). Той незабавно ще бъде изпратен за одобрение в Съвета на федерацията и Държавната дума ще бъде информирана за решението„, съобщи Путин на заседание на Съвета за сигурност, което той проведе чрез видеоконферентна връзка.

Съгласно закона президентът на Руската федерация трябва незабавно да информира Съвета на федерацията и Държавната дума за въвеждането на военно положение.

Освен това руският лидер въвежда средна степен на реакция в регионите на страната, граничещи с Украйна, както и висока степен на тревога в останалите региони на Централния и Южния федерален окръг. Съгласно указа в други области на Русия се въвежда ниво на основна готовност.

Средното ниво на реакция се отнася за Крим, Краснодарски край, Белгородска, Брянска, Воронежка, Курска, Ростовска област и Севастопол.

Това означава, че властите в тези региони „упражняват правомощия за провеждане на мобилизационни мерки в икономическата сфера, в изпълнителните органи на тези съставни образувания на Руската федерация и местните власти, индивидуални мерки за териториална отбрана, мерки за гражданска защита, защита на населението и териториите от естествен и техногенен характер, както и правомощието да прилага мерки за задоволяване нуждите на въоръжените сили на Руската федерация, други войски, военни формирования и органи и нуждите на населението„.

Русия анексира голяма част от Запорожка, Херсонска област и ДНР и ЛНР, след като проведе „референдуми“ – гласувания, които бяха осъдени от Киев и западните правителства като незаконни и принудителни.

Редица държави обявиха, че няма да признаят референдумите и анексията. Сред тях са и съюзници на Русия, като Сърбия, които преди това се обявиха срещу антируските санкции.

По-рано днес беше съобщено, че в Херсонска област е започнало „организирано преместване“ на жители от десния към левия бряг на Днепър, където вече са разположени бази за временно настаняване.

До евакуацията на населението се стигна, след като окупационните власти на областта предупредиха, че украинската армия ще се опита да си върне Херсон.

Сергей Суровикин, командир на обединената групировка на руските войски в Украйна, каза, че не могат да бъдат изключени „трудни решения“ по отношение на Херсон.

Според руски военни блогъри тези думи доказват лошото положение на руските части, които се предполга, че са около пет пъти по-малко от събраната в района украинска войска.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Байдън: Съдебното решение за имунитета на Тръмп подкопава върховенството на закона

Джо Байдън определи като "опасен прецедент" решението на Върховния...

Криминалистът Иван Савов с нови разкрития за убийството на Паруш Парушев (ВИДЕО)

В конкретната ситуация става въпрос за скандал, възникнал заради...

БСП в драматична ситуация очакват третия мандат

В БСП са убедени, че Румен Радев ще им...

Виктор Орбан пристигна в Киев

Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна в Киев във вторник...

Най-малко 27 души загинаха, стъпкани от тълпата на религиозно събиране в Индия

Най-малко 27 души загинаха, стъпкани от тълпата на религиозно...

В Австралия откриха останките на дете след предполагаемо нападение на крокодил

Австралийската полиция съобщи, че в северната част на стрната са...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg