https://www.gerb.bg/bg

Прокурори зоват всички институции на борба с организираната корупция

Снимка; GettyImages

Убийството на Мартин Божанов – Нотариуса свали завесата, прикриваща действал с години задкулисен механизъм за влияние върху политическите и съдебната власт, проникващ в адвокатурата, икономиката и медиите и насочен към злоупотреба с държавната власт и на обществените ресурси в частна полза. Това се казва в позиция на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) за разкритията по случая „Нотариуса“. Прокурорите посочват, че този порочен процес руши общественото доверие в държавата, медиите, професионални общности и бизнеса. Те допълват, че в резултат от това страда репутацията на почтените хора и съвестните професионалисти в отделните системи, наред с непочтените.

От АПБ отбелязват, че оповестените към момента факти за влиянието на кръга около Мартин Божанов дават достатъчно основание за извода, че организираната корупция застрашава правовия ред и обществената сигурност. От асоциацията изтъкват, че справянето с нея не е отговорност и в контрола само на една власт или институция, а изисква съвместни усилия.

Досегашните палеативни подходи борбата с подобни отблъскващи явления, които се изчерпват с автоматично охулване на прокуратурата като универсално виновна по подразбиране, следва най-сетне да бъдат разобличени като непродуктивна, непрофесионална и непросветена форма на бягство от отговорност„, се казва в позицията. Посочва се още, че да се обявява предварително недоверие в прокуратурата или в друга институция не само не е принципно и конструктивно, а допринася за неефективността на борбата на институциите с престъпността. От Асоциацията на прокурорите в България подчертават, че престъпността расте, докато институциите спорят коя е по-виновна в ситуация, в която отдавна няма невинни. „Ето защо, категорично възразяваме и се противопоставяме на всички безпринципни опити за хвърляне на кал върху институцията, която работи в защита на обществения интерес и на непочтените атаки по отношение на цели прокуратури„, допълват прокурорите.

Те уверяват, че честни, съвестни и ерудирани професионалисти работят в българската прокуратура, която разполага с необходимата подготовка, капацитет и нравствена устойчивост, за да установи цялата истина при обективно, всестранно, пълно и прозрачно разследване без излишно забавяне.

От асоциацията призовават всички почтени граждани, държавни служители, депутати, членове на правителството и органите на изпълнителната власт, магистрати и адвокати да съдействат на прокуратурата при изпълнение на правомощията ѝ.

Само задружното усилие, в което и другите държавни институции, професионални общности и гражданското общество добросъвестно се включат, би могло да очертае пропуските и да помогне да се изчистят отрицателните практики, а лицата, които ги допускат, да понесат отговорност„, посочват от АПБ.

Организацията призовава прокурорите да упражняват смело и докрай своите законови правомощия, както по случая „Нотариуса“, така и при всички други престъпления, за да дадат ясен и адекватен отговор като професионална общност на корупционните прояви и престъпните влияния в държавата.

Асоциацията на прокурорите в България застава зад всеки прокурор, който, облегнат на закона, брани българското общество и държава от този особено отблъскващ и изсмукващ ресурсите на нацията вид организирана престъпност, който краде бъдещето на децата ни. Колеги, колкото и много недостатъци да имат законите, с които работим, колкото и слаба подкрепа да получаваме от други институции и от обществото в този исторически момент, само ние имаме правомощията и върху нас тежи отговорността да преследваме за извършени престъпления“ се посочва още в позицията на професионалната организация.

От асоциацията завършват с мотивиращия призив: „Тази битка е наша. Нека я спечелим!“

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Алена Соколчева показа корема си в деветия месец (СНИМКИ)

Известната журналистка от радио „Фокус“ Алена Соколчева се бе...

Проф. М. Бончева пред News24sofia.eu: Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за смъртност в световен мащаб

Кръвните изследвания отчитат показатели, които подсказват какво е здравето...

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

На 18 септември съд в Ню Йорк обявява присъдата за Доналд Тръмп

Във вторник съдията от Върховния съд на Ню Йорк...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Индонезия задържа 103 чужденци заради предполагаеми киберпрестъпления

Индонезийските имиграционни власти са задържали 103 чуждестранни граждани след...

Четирима са пострадали при катастрофа край Разград

Четирима душа са се озовали в болница след катастрофа...

Драми в ДПС. Партийни структури скочиха на Делян Пеевски. Молят Доган да се намеси (ДОКУМЕНТИ)

ДПС не е ЕООД и никой не може да го прибира в портфейла си, категорични са депесари

Турция преговаря със САЩ за нови ядрени централи и модулни реактори

Турция води преговори със Съединените щати за изграждане на...

Иван Демерджиев си самоназначил барети за охрана

В продължение на 40 дни бившият служебен вътрешен министър...

Медведев: САЩ са на крачка да загубят Студената война

Съединените щати са "на една крачка" да загубят Студената...

Пожар пламна в данъчното министерство на Дания

Министерството и съседните сгради са евакуирани.

Тълпа замерва патрулка с камъни след гонка на 17-годишен с полицията в Разградско

Специализирана полицейска операция е организирана вчера в Разградско. Сили на полицията...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg