https://www.gerb.bg/bg

Прокуратурата не изключва още обвиняеми за смъртта на пилота Валентин Терзиев

Много е вероятно по случая със смъртта на военния пилот Валентин Терзиев да бъдат привлечени и други обвиняеми. Това стана ясно на брифинг на Военно-окръжната прокуратура в София.

Беше съобщено, че по случая са образувани няколко експертизи, сред които комплексна съдебно-инженерна и авиационна експертиза. Въз основа на техните заключения е обосновано предположението за виновността на съответния български офицер и му е повдигнато обвинение.

От прокуратурата посочват, че според резултатите от разследването до инцидента се е стигнало поради немарливото изпълнение на служебните се задължения на ръководителя на стрелбите. Установено е нарушението на редица разпоредби.

От държавното обвинение уточниха, че разследването продължава.

Припомняме, вчера от Военно-окръжната прокуратура обявиха, че като обвиняем е привлечен полковник Методи Орлов, ръководил стрелбите по време на злополучното учение.

Установено е, че той не е изпълнил задължението си да нареди прекратяване на учебната стрелба по мишената, когато управляваният от подполковник Валентин Терзиев изтребител МиГ-29 е снижил под 4000 метра височина.

По тази причина му е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, както и нанасянето на значителни щети на Министерството на отбраната за над 9 млн. лева.

От прокуратурата подчертаха, че пилотът е бил подготвен за участие в учението.

Спрямо обвиняемия е взета най-леката мярка за неотклонение „Подписка“.

Майор Валентин Терзиев, който посмъртно беше повишен в чин подполковник, загина при изпълнение на тренировъчна задача с военен самолет МиГ-29 над морето край Шабла на 9 юни 2021 г.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Тимур Халилов: ДПС ще търси оползотворяване на втория мандат

Среща Доган - Пеевски няма да има, това е манипулация, добави депутатът от ДПС

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тъкър Карлсън анонсира интервю със Зеленски

Американският журналист Тъкър Карлсън анонсира в социалната мрежа X...

ДПС изключи и Джейхан Ибрямов

ПГ на ДПС остава с 44 депутати

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар спря влаковете между Стара Загора и Казанлък (СНИМКИ)

Гори широколистна гора и ниска растителност

FT: Иран ще подкрепи Хизбула с всички сили, ако Израел нападне Ливан

Съветник на върховния лидер на Иран предупреди, че ако...

Лейбъристите печелят убедително вота във Великобритания, според exit poll

Лейбъристите са готови да спечелят съкрушително проведените в четвъртък...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg