https://www.gerb.bg/bg

Прокуратурата иска да задържи Георги от Стара Загора в ареста заради заплахите

В социалната мрежа се появиха имената на съдиите, пуснали насилника на свобода, снимка: Фейсбук

Районна прокуратура-Стара Загора внесе искане в съда за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 26-годишния Георги Георгиев, който наряза с макетен нож 18-годишното момиче от Стара Загора.

Той е привлечен като обвиняем за това, че в периода от 24 юни 2023 г. до 25 юни 2023 г., в Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, се заканил с убийство на 18-годишната Д.М., като това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. Два пъти Георгиев изпратил текстови съобщения за закана с убийство чрез интернет приложение. Престъплението е квалифицирано по чл. 144, ал.3, вр.ал. 1 вр. чл. 26 от НК.

Към момента са разпитани свидетели, събрани са писмени доказателства, като са назначени и експертизи. Наблюдаващият прокурор е постановил и мярка „забрана на лицето да напуска територията на България„. По делото са събрани достатъчно данни и доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършил престъплението /разпити на свидетели, извлечения от електронна комуникация между пострадалата и обвиняемия, назначена е психолого-психиатрична експертиза с обект на изследване пострадалата жена, която ще бъде изготвена до 10 дни/.

Самото деяние се отличава с изключително висока степен на обществена опасност, изтъкват от държавното обвинение. Доказателствата по делото сочат и че обвиняемият е с трайно изградени престъпни навици. Престъпното деяние от своя страна се характеризира с изключителна висока степен на обществена опасност, спрямо упоритостта и изключителната дързост при извършването му, предвид спецификата, механизма и начина му на извършване. В деня след извършване на престъплението, предмет на настоящото наказателно производство, Г.Г.е пристъпил към реално изпълнение на отправените към пострадалата закани, като на 26 юни 2023 г. ѝ е нанесъл множество порезни рани по цялото тяло с макетен нож. Налице са и данни, че при този случай на пострадалата са били причинени по особено мъчителен начин и с особена жестокост множество травматични увреждания.

След извършеното посегателство срещу пострадалата тя е била настанена в отделение по Неврохирургия към УМБАЛ – „Проф. д-р Ст. Киркович“ – Стара Загора, тъй като на процесната дата и място при нанесения й побой от страна на обвиняемия, тя е получила и сътресение на мозъка, което според свидетелските показания е било съпроводено с пълна загуба на съзнанието, като преди това на пострадалата е била оказана и животоспасяваща спешна медицинска интервенция, с оглед спиране на обилното кървене.

Повдигнатото обвинение по отношение на обвиняемия е за престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 1 до 6 години.

Припомняме, че Георги Георгиев е привлечен като обвиняем и по досъдебно производство за престъпление по чл.129, ал.1 вр. ал.2 от Наказателния кодекс. От прокуратурата днес посочват, че Георгиев е причинил средна телесна повреда на Д.М. на 26 юни 2023 г. в Стара Загора, а не лека телесна, както бе известно до момента. По делото са извършени и се извършват множество действия по разследването.

Предстои Районен съд- Стара Загора да насрочи заседание по искането на прокуратурата.

Държавното обвинение посочва още, че Георгиев е осъждан за умишлено престъпление от общ характер, като му е било наложено наказание – пробация. Наказанието е в сила от 30 януари 2023 г. Това осъждане не е оказало своята възпитателна и превантивна роля, като по време на изтърпяване на наложеното му наказание за престъпление по чл.131, ал.1 т.12 вр чл.130, ал.1 от НК е извършил процесното деяние, и след като е бил освободен от наказателна отговорност по чл. 78 а от НК, досежно извършено от него престъпление чл.131, ал.1 т.12 вр. чл.130, ал.1 от НК по административно производство по описа на Военен съд – Пловдив.

Може да се направи и обоснован извод, че обвиняемият проявява константни престъпни навици да извършва престъпления срещу телесната неприкосновеност спрямо различни физически лица, които обстоятелства също го характеризират като личност с изключително висока степен на обществена опасност.

Освен това Георги Георгиев е направил опит да се укрие от органите по разследването, като същият е напуснал известните по делото адреси и едва на следващия ден е бил установен от органите на МВР. Останалите от значение за вида на мярката за неотклонение обстоятелства – наличието на постоянна адресна регистрация, семейно положение и др. – съпоставени с изложеното по-горе, не променят извода за съществуването на реалната опасност по смисъла на закона.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Венецуела проведе репетиция на изборите за президент

Венецуела проведе в неделя репетиция на изборите, по-малко от...

Британците гласуват за парламент (ОБНОВЕНА)

Британците ще гласуват в четвъртък на предсрочни парламентарни избори. Припомняме,...

Зеленски: Засилваме своята ПВО мощ

Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски благодари...

Китай предупреди за по-горещи топлинни вълни и по-интензивни проливни дъждове

Китай е изправен пред по-горещи и продължителни топлинни вълни,...

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Окончателно: С 1,77% поскъпва средно токът в страната от 1 юли

Комисията за енергийно и водно регулиране () утвърди със...

Съдът касира вота за общински съветници в Пазарджик

Административният съд в Пазарджик касира вота за общински съветници...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg