https://www.gerb.bg/bg

Пожарите в Европа продължават на фона на горещата вълна

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Силните ветрове и горещото и сухо време пречат на усилията на френските пожарникари да овладеят огромния горски пожар, който обхвана борови гори в района на Бордо и гори пети пореден ден. Той е само един от няколкото природни пожара бушуващи в Европа през последните дни, предава Associated Press.

Най-сложна е обстановката в Португалия, където пилот на противопожарен самолет загина в петък, когато самолетът му се разби по време на акция в североизточната част на страната. Това е първият смъртен случай в резултат на пожарите в Португалия тази година, като над 160 души бяха ранени и стотици бяха евакуирани тази седмица.

Сезонът на пожарите връхлетя части от Европа по-рано от обикновено тази година след необичайно сухата и гореща пролет, която властите приписват на изменението на климата.

Около 3000 пожарникари, подкрепени от самолети, се борят с пожарите в Южна Франция, каза президентът Еманюел Макрон, а Гърция изпрати противопожарно оборудване. Повече от 11 000 души са евакуирани от села и къмпинги.

Пожарникарите успяха да овладеят един от най-лошите пожари през нощта, близо до курорта Аркашон на атлантическото крайбрежие, който е популярен сред туристи от цяла Европа, съобщи регионалната служба за спешна помощ в събота.

Но в съобщението се казва, че „тежките метеорологични условия“ са осуетили усилията за овладяване на най-големия пожар в региона, който започна край град Ландирас, южно от долината с лозя в района на Бордо. Противопожарните служби съсредоточават усилията си в събота върху това да спасят възможно най-много домове, каза Шарл Лафуркад, който ръководи операцията по гасене на пожара.

Двата пожара изпепелиха най-малко 9 650 хектара земя и гори през последните дни.

Подобна е ситуацията и в Португалия, където повече от 3000 пожарникари се борят заедно с обикновени граждани да спасят домовете им от няколкото горски пожара, които бушуват в цялата страна, подклаждани от екстремни температури и невижданата суша. Агенцията за гражданска защита на страната съобщи, че 10 пожара са активни към петък.

Португалската държавна телевизия RTP съобщи в петък, че площта, изгорена тази година, вече е надхвърлила общата за 2021 г. Повече от 30 000 хектара земя са били засегнати, повечето през изминалата седмица.

Испания, Хърватия и Унгария също се борят с горски пожари тази седмица, както и Калифорния и Мароко. Много европейски страни са изправени пред изключителни горещини този месец, които също се дължат на изменението на климата.

Португалските власти съобщиха, че в сряда в северния град Пиняо е регистрирано национален рекорд от 47 градуса по Целзий.

Изключителните горещини, които обхванаха Испания, доведоха до смъртта на 237 души за пет дни, събота националта информационна агенция на страната EFE.

Институтът по здравеопазване „Карлос III“, подчинен на Министерството на здравеопазването, е изчислил, че от 10 до 14 юли включително в кралството са починали 237 души поради прекалено високите температури на въздуха.

Испанската държавна метеорологична агенция повиши нивото на предупреждение за времето в повечето региони до жълто (опасност) и оранжево (висока опасност). В някои провинции нивото на тревога е повишено до най-високото – червено (изключителна опасност). Температурата на въздуха на места може да достигне почти 45 градуса по Целзий.

Британската метеорологична агенция издаде първото си „червено предупреждение“ за екстремни горещини за понеделник и вторник, когато се очаква температурите в южна Англия да достигнат 37 градуса по Целзий.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Руски съд осъди американец, роден в Русия, но осиновен в САЩ, за наркотрафик

Руски съд осъди в четвъртък американския гражданин Робърт Романов...

„Да, България“ готови да надграждат и разширяват ПП-ДБ

На свое заседание днес Националният съвет на "Да, България"...

Индия и Китай са обсъдили граничния спор в Хималаите

Министърът на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар се...

Хасан Азис излезе в подкрепа на Ахмед Доган

Знаково лице на ДПС Хасан Азис също излезе в...

Задържаха норвежец по подозрение в шпионаж в полза на Китай

Задържаха норвежки гражданин по подозрение за шпионаж в полза...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg