https://www.gerb.bg/bg

Повишаване на дигиталните умения на българите – приоритет за МЕУ

Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Инвестициите за дигиталната трансформация трябва да са комплексни и да обхващат инфраструктура, данни, нови технологии и повишаване на цифровите умения на гражданите.

Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров по време на международния форум „Зеленият преход: Работни места и социална справедливост, иновации, изкуствен интелект и дигитализация“.

По думите му нашите национални приоритети обхващат именно всички тези мерки. Те кореспондират с това, че страната ни се утвърди в последните години като привлекателно работно пространство за ИКТ компании, добави Мундров.

Той отбеляза, че въпреки постигнатия напредък, цифровата трансформация на бизнеса извън ИКТ сектора остава ниска. България е на последните позиции в Европа по отношение на управлението на взаимоотношенията с клиенти (CRM), планирането на ресурси в предприятията (ERP), изчисления в облак и други, посочи Мундров. И допълни, че за да бъде обърната тази тенденция са необходими съвместни действия от държавата, неправителствения сектор и бизнеса.

Валентин Мундров обяви, че съвместно с Министерството на образованието и науката и Министерството на труда и социалната политика се изпълняват проекти за повишаване на дигиталните умения.

Оказва се, че представата за дигитална компетентност в обществото се свежда до умението за работа с мобилни устройства, което далеч не е достатъчно. Затова тези проекти са важни, за да се промени фокусът на обществото към цифровата трансформация, обясни Мундров.

В рамките на дискусията бе поставен и акцент върху едно от основните предизвикателства в сектора, а именно киберсигурността. Според министъра разширяването на броя на киберзаплахите изисква адаптирани, координирани и новаторски реакции.

Броят, мащабите, сложността, честотата и въздействието на инцидентите се увеличават и представляват съществена заплаха за функционирането на информационните системи. Това налага да се работи интензивно в сектор киберсигурност, като този ангажимент следва да бъде отговорност на всички страни„, подчерта министър Мундров.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Изключително опасен“ ураган връхлита Карибите

Изключително опасна" буря от категория 4 - ураганът Берил,...

Новият български патриарх отслужва първа света литургия

Новоизбраният български патриарх Даниил ще отслужи първа света литургия...

И Моралес заговори за автопреврат в Боливия

Бившият президент на Боливия Ево Моралес в неделя обвини...

Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС

Държавният глава Румен Радев ще връчи в понеделник от...

Унгария поема Съвета на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на една от...

Зеленски: Светът има достатъчно сила, за да принуди Русия към мир

Ударите на Украйна по руската граница помогнаха за защитата...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Възраждане“ иска референдум за членството ни в НАТО

Референдум за членството ни в НАТО поиска "Възраждане". В...

Путин награди президента на Конго с Орден на честта

Руският президент Владимир Путин награди с Орден на честта...

Силни бури и наводнения взеха 7 жертви в Швейцария и Франция (СНИМКИ)

Четирима души загинаха, а други двама са в неизвестност...

Румен Радев ще води делегацията ни за Срещата на върха на НАТО

Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация на Срещата...

САМО В News24sofia.eu! Старата мома Райна се разходи в Китай с нов нос и по гащи (СНИМКИ)

Фолкпевицата Райна втрещи света с потресаващ стил, видя Информационна...

Азербайджан предсрочно избира парламент на 1 септември

Азербайджан отива на предсрочни парламентарни избори на 1 септември,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg