https://www.gerb.bg/bg

Повдигнаха задочно обвинение на Пепи Еврото за „изчезналото“ злато на Златанов

Снимка: freepik.com

Софийска градска прокуратура е внесла днес в съда обвинителен акт срещу бившия следовател Петьо Петров – Еврото за документна измама в особено големи размери. Това става ясно от съобщение от държавното обвинение, в което подсъдимият се посочва като П. Петров.

Делото е образувано на 28 юли 2021 г. Прокуратурата приема измамата като особено тежък случай и квалифицира престъплението по чл. 212, ал. 5 от Наказателния кодекс.

Петьо Еврото е предаден на съд за това, че в периода от 11 октомври 2019 г. до 23 март 2020 г. неправомерно е получил чрез фалшиви документи парична сума в евро и злато за общо 1 301 966,65 лева, които е искал да присвои. Измамата е извършена в София в условията на продължавано престъпление, с използване на два пъти неистински частни документи – осем фактури на немски език, представени като издадени от немско търговско дружество, както и договор за предоставяне на финансови средства за отговорно пазене от 19 октомври 2018 г. между лицата с инициали Д.Л. и Я.З., на който бил придаден вид, че е подписан от Я.З. и представлява негово конкретно писмено изявление, че е получил от Л. сумата от 650 000 евро за отговорно пазене.

Вследствие на измамата Пепи Еврото получил неправомерно 147 монети за общо 106 763 лева и 1 23,88-каратово златно кюлче с тегло 1 000 на стойност 109 718 лева, собственост на Я.З., както и парична сума в размер на 550 000 евро, с левова равностойност 1 085 485,65 лева, собственост на Ю.З., Я.З. и П.З. Монетите, кюлчето и паричната сума са на обща стойност 1 301 966,65 лева.

Досъдебното производство е приключило задочно, тъй като обвиняемият се издирва и към момента не е установен. За престъплението по чл. 212, ал. 5 от НК се предвиждат от 10 до 20 години затвор.

Другите наказателни производства, по които проверява дали Петьо Еврото е извършил престъпление, са на етап разследване.

„24 часа“ информира, че ако бъде открит, то ще бъде съден задочно за документната измама, свързана със случая с „изчезналото злато“ на Илия Златанов от 2020 г. Тогава бизнесменът разказа пред Антикорупционния фонд за опит да му бъде отнета фирмата за производство на асансьори „Изамет“, вследствие на което започна и разплитането на казуса „Осемте джуджета“.

През юли 2020 г. бизнесменът твърдеше, че са му изчезнали 52 златни моменти, а прокуратурата обяви, че те са открити при спецакция в къщата на семейството.

Според „24 часа“ част от ценностите на фамилията е присвоени от Пепи Еврото чрез документната измама, за която сега му е повдигнато обвинение. С фалшивия договор за предоставяне на финансови средства за отговорно пазене сина на Илия – Явор Златанов, претендира, че е получил 650 000 евро от бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски. Във филма „Осемте джуджета“ на АКФ Ламбовски разказва как под заплаха се е срещнал в ресторанта с Петьо Еврото и двама мъже от ъндърграунда. Подписал договора, според който фиктивно дал 650 000 евро на Явор Златанов да му ги пази. Било му обяснено, че всичко това ставало със знанието на ръководителя на вече закритата специализирана прокуратура и на тогавашния главен прокурор Иван Гешев. Димитър Ламбовски твърди, че никога не е срещал Явор Златанов и не му е давал никакви пари за пазене, но е избран за схемата, защото през годините имал декларирани легални доходи на значителна стойност, за които е платил всички дължими данъци.

„24 часа“ посочва, че всъщност златото и парите са били предадени на Любена Петрова, която към въпросният момент още е съпруга на Петьо Еврото.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СКАНДАЛНО В News24sofia.eu! „Пуснаха“ интимни снимки на д-р Гълъбица Спахиева в „Телеграм“! (18+)

Д-р Гълъбица Спахиева стана поредната "жертва" на "Телеграм" групите...

Медведев: САЩ са на крачка да загубят Студената война

Съединените щати са "на една крачка" да загубят Студената...

МО поканило Радев като държавен глава, а отказът му е личен

Нормална практика е президентът Румен Радев или премиерът Димитър...

МВР не знае как Брендо е влязъл в страната

Последното регистрирано преминаване на границата от страна на Евелин...

Откриха 250-килограмова бомба от ВСВ край Берлин

Откриха 250-килограмова бомба от Втората световна война близо до...

Андрей Гюров не декларирал участие в НПО и дружество с ограничена отговорност

Антикорупционната комисия обяви мотиви за решението си, че подуправителят на...

Със закон Словакия засилва охраната на водещи политици

Парламентът на Словакия одобри пакет от закони, имащи за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Откраднаха 12 000 лева от офис за счетоводни услуги в Бургас

Мъж извърши кражба на голяма парична сума от офис...

ГДБОП участва в международна операция срещу интернет платформа

ГДБОП се включи в международна операция срещу интернет платформата...

Частично бедствено положение в Любимец и Харманли заради пожари

Заради възникналите пожари в Сакар планина е обявено частично...

Хусите атакуваха американския самолетоносач „Дуайт Айзенхауер“ в Червено море

Йеменските бунтовници хуси обявиха в събота, че са атакували американския...

Борислав Гуцанов: ИТН са на крачка от коалиционни отношения с ГЕРБ и ДПС

БСП е един жив организъм. Нашата партия е класически...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg