https://www.gerb.bg/bg

Почина първата жена, избрана за съдия във Върховния съд на САЩ

Сандра Дей О“Конър, снимка: архив EPA

Пенсионираният съдия от Върховния съд Сандра Дей О“Конър, непоколебим глас на умерения консерватизъм и първата жена, назначена във висшия съд на нацията, почина в петък. Тя беше на 93, съобщи АП.

О“Конър почина във Финикс от усложнения, свързани с напреднала деменция и респираторно заболяване, съобщи Върховният съд в прессъобщение.

Главният съдия Джон Робъртс оплака смъртта й. „Дъщеря на американския югозапад, Сандра Дей О“Конър проправи историческа пътека като първата жена – съдия в нашата нация„, каза Робъртс в изявление, издадено от съда. „Тя посрещна това предизвикателство с непоколебима решителност, неоспорими способности и ангажираща откровеност.“

През 2018 г. тя обяви, че е била диагностицирана с „началните стадии на деменция, вероятно болестта на Алцхаймер„. Съпругът ѝ, Джон О’Конър, почина от усложнения на Алцхаймер през 2009 г.

Номинирането на О“Конър през 1981 г. от президента Роналд Рейгън и последвалото потвърждение от Сената сложиха край на 191 години мъжка доминация във Върховния съд. Родом от Аризона, която е израснала в обширното ранчо на семейството си, О“Конър губи малко време, за да изгради репутация на усърден магистрат, който притежава значително политическо влияние в деветчленния съд.

О“Конър се отказа да позволи на щатите да забранят абортите, отказвайки през 1989 г. да се присъедини към други четирима съдии, които бяха готови да отменят забележителното решение от 1973 г. Роу срещу Уейд, според което жените имат конституционно право на аборт.

След това, през 1992 г., тя помогна за изковаването и ръководенето на мнозинството от петима съдии, което потвърди основната позиция на решението от 1973 г.

Някои от нас като личности намират аборта за обиден за нашите най-основни принципи на морала, но това не може да контролира нашето решение„, каза О“Конър в съда, четейки резюме на решението по делото „Планирано родителство срещу Кейси„.

Наше задължение е да дефинираме свободата на всички, а не да налагаме нашия собствен морален кодекс.“

Тридесет години след това решение по-консервативен съд наистина отмени правото на аборт и становището беше написано от човека, който зае нейното място във висшия съд, съдията Самуел Алито. Той се присъедини към съда след пенсионирането на О“Конър през 2006 г., избран от президента Джордж У. Буш.

През 2000 г. О“Конър беше част от мнозинството 5-4, което ефективно разреши оспорваните президентски избори от 2000 г. в полза на Буш, срещу демократа Ал Гор.

Внучка на пионер, пътувал на запад от Върмонт и основал семейното ранчо около три десетилетия преди Аризона да стане щат, О“Конър имаше упорит, независим дух, който идваше естествено. Като дете, растящо в отдалечената пустош, тя се научи рано да язди коне, да събира добитък и да кара камиони и трактори.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

FT: Иран ще подкрепи Хизбула с всички сили, ако Израел нападне Ливан

Съветник на върховния лидер на Иран предупреди, че ако...

Колумбийските власти арестуваха престъпник, издирван от Венецуела и Чили

Колумбийската полиция арестува един от основателите на Tren de...

Губернаторът на Масачузетс зове Байдън да се откаже

В открита петиция се намеква за нов кандидат

Фицо искал да е с Орбан при Путин

Словашкият министър-председател Роберт Фицо заяви, че би се присъединил...

Съдът пусна от ареста длъжностните лица от МОН, обвинени за пране на пари

Софийският апелативен съд пусна от ареста Сали Табаков и...

Силни бури и наводнения взеха 7 жертви в Швейцария и Франция (СНИМКИ)

Четирима души загинаха, а други двама са в неизвестност...

Заловиха жена, скрила в бельото си 56 800 евро на ГКПП „Градина“

Сръбски митничари са заловили жена, която е опитала да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg