https://www.gerb.bg/bg

Пендаровски за преговорите с България: Стратегически партньори не бяха на македонска страна

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Преди три години, когато работихме с всички сили, за да променим френското предложение, имахме трудни спорове със София за запазване на македонския език и идентичност. Опозицията открито саботираше тези усилия. Някои еврокомисари, техни стратегически съюзници, които и тогава, и днес, работят по предизборната си програма, бяха открито на българска страна. В крайна сметка, по само на тях известни причини призоваха гражданите към бойкот, поради което 130 хиляди македонци в страната и кой знае още колко в диаспората изобщо не се регистрираха.

Това заяви македонският президент Стево Пендаровски, който се бори за преизбиране като кандидат на СДСМ, цитиран от МКД. Това направи изявлението по време на предизборно събитие в Скопие във вторник.

През следващите седмици македонските граждани ще бъдат изправени пред същата дилема, както преди 10 или 20 години, дали да се доверят на квазипатриотите или на онези, които са показали, че знаят как да позиционират Македония и да защитават нейните държавни интереси в един свят които големите диктуват правилата„, подчерта Пендаровски.

Той обяви, че ако получи доверието и през следващите години продължи да работи на заплата, а не на проценти, ще се отнася еднакво към всички граждани, независимо към кой етнос принадлежат и за коя партия гласуват, ще си сътрудничи с млади хора и той продължи да критикува престъпността и високата корупция на всеки в страната, включително и на онези, които го подкрепяха и гласуваха за него.

Припомняме, че президентските избори ще се проведат на 24 април. Балотаж може да има на 8 май, когато ще се проведат и парламентарни избори.

Кандидатите са 7 – настоящият президент Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, Стевче Якимовски, подкрепен от ГРОМ, Максим Димитриевски от партията ЗНАМ, Арбен Таравари от албанската опозиционна коалиция Вреди, Биляна Цветковска от „Левица“, Буяр Османи от ДСИ и Гордана Силяновска Давкова от ВМРО-ДПМНЕ.

Северна Македония започна преговори за присъединяване към ЕС през 2022 г. За да изпълни изискванията, тя трябва да изпълни определени критерии, включително да промени конституцията си, за да признае българско малцинство, силно оспорван въпрос в страната.

Пендаровски порица остро действията на България относно членството на Северна Македония в Европейския съюз (ЕС). Все пак отправи молба към властите да поддържат добри отношения със съседите, защото е в интерес на Скопие.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Давкова: И с българите в Конституцията на РСМ, преговорите няма да тръгне

Ние винаги сме били географски, исторически и културно част...

След гонка с полицията: Кмет в ареста, карал е дрогиран

Претърсват се всички негови имоти за наркотици и оръжие

„Пирогов“ с последна информация за един от простреляните в кв. „Модерно предградие“ в София

В Спешното отделение на университетската болница "Пирогов" е транспортиран...

Според Кремъл разумните държави подкрепят мирния план на Путин

Изявленията на Киев и западните страни, които отхвърлиха мирния...

Дагестан остави трима в ареста за тероризъм

Съветският районен съд на Махачкала остави трима души в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

МРРБ се хвали с ударно строителство и ремонт на пътища

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е стартирало...

Двама ранени и един изчезнал след експлозия в завод за оръжия в Арканзас

Експлозия в завод за оръжия в Арканзас рани най-малко...

Израел проучва отговор на „Хамас“ за Газа

Израел проучва отговора на "Хамас" на предложение за споразумение...

РЗИ-Монтана установи замърсяване на водата в три села в община Берковица

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана е установила замърсяване...

ГДБОП задържа интернет педофил в Пазарджик

Задържан е интернет педофил в Пазарджик, жертва на който...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg