https://www.gerb.bg/bg

ПАСЕ не хареса машинните ни бюлетини и умората на избирателите

Снимка: iStock

Вчерашните избори в България бяха помрачени от умората на избирателите и рекордно ниска избирателна активност. Това се посочва в оценката на наблюдателите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), съобщава БТА.

Отбелязва се, че едновременните предсрочни парламентарни и европейски избори на 9 юни в България са били свободни и състезателни и са предложили на избирателите плуралистичен набор от възможности за избор.

Въпреки че изборните процедури бяха добре управлявани, избирателната активност отразяваше значителна липса на ентусиазъм, като по-малко от 1/3 от избирателите участваха в процеса. Това показва нарастваща умора и скептицизъм на избирателите към политическите промени„, изтъква ПАСЕ.

Единадесетчленната делегация, водена от Олексий Гончаренко (Украйна), проследи предсрочните парламентарни избори в страната в продължение на четири дни. Тя разполагаше с пет екипа, разположени в София, Пловдив, Благоевград, Кюстендил, Плевен, Перник и Брезник. През септември ще бъде представен пълен доклад за наблюдението на пленарната сесия на ПАСЕ.

Гончаренко заяви, че всички скорошни избори в България са били професионално организирани и добре произведени. Извън дребните нередности и техническите проблеми с машините за гласуване, тези избори не са били изключение, а едновременните европейски избори не са били значително предизвикателство.

Българските избиратели са изтощени от гласуването шести път за три години, което води до разочарование от управлението на страната и несигурните перспективи за политическа стабилност може да ги тласнат към крайности„, подчерта той и добави, че новоизбраното Народно събрание трябва да се стреми да възвърне доверието на избирателите.

Наблюдателите посочват, че промените в Конституцията от декември 2023 г., предоставили на хората с двойно гражданство правото да бъдат избирани за народни представители и министри, е добре дошло и в съответствие с предишни препоръки на Венецианската комисия и Бюрото по човешките права на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Въпреки това се отчита, че някои други дългогодишни препоръки, особено по отношение на избирателните права на хора под съдебно запрещение или изтърпяващи присъди с лишаване от свобода, остават неразгледани.

От ПАСЕ са особено загрижени за продължаващите проблеми с купуването на гласове и корпоративния и контролиран вот – очевидни или скрити. Според тях тези въпроси се нуждаят от задълбочено проучване, за да се възстанови общественото доверие.

Отбелязва се, че тонът на кампаниите е бил предимно негативен. Делегацията на ПАСЕ научи за злоупотреби със съдебни производства на основания за клевета и повтаря отдавнашната си препоръка за приемане на нови законодателни мерки за защита на журналистите.

В деня на изборите гласоподавателите изглеждаха запознати с възможностите за гласуване, като избираха между хартиени бюлетини и машини. Значителен брой избиратели предпочетоха хартиени бюлетини. Процесът в избирателните секции беше донякъде бюрократичен. Въпреки професионализма на членовете на секционните избирателни комисии, това вероятно би довело до забавяне и дълги опашки, ако участието беше по-голямо„, се допълва в оценката.

Според ПАСЕ тайната на вота не е била напълно гарантирана, тъй като прозрачността на машинно отпечатаните бюлетини е позволила на другите да могат да виждат съдържанието.

Делегацията на ПАСЕ призовава новите български власти да преосмислят използваната сега система за електронно гласуване, за да осигурят надеждност, като използват по най-добрия начин съвременните технологии.

Според наблюдателите е ясно, че новите технологии сами по себе си не могат да възвърнат доверието на българите в изборния процес нито да изкоренят корупционните действия. Ако обаче те бъдат съчетани със законова защита и прозрачни изборни правила, биха могли постепенно да повишат доверието на избирателите.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

МВнР предупреждава българските туристи да не носят ножове, ако пътуват за Гърция

Според гръцките закони е забранено носенето на огнестрелно и...

ГЕРБ-София предлага обединяването на две общински болници

Групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС) предлага...

Отстраниха шефа на Пътна полиция в Ловеч

Началникът на сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на...

Апартамент се подпали заради късо съединение в Пловдив

Късо съединение е предизвикало пожар в апартамент в район...

Италия готви обвинения за смъртта на 94 мигранти край Калабрия през 2023 година

Прокурори в южния италиански град Кротоне са информирали двама...

Хекимян се чуди в съда кой е Червена шапчица и кой е Вълка

Общинският съветник и бивш кандидат за кмет на София...

Северна Македония спира изграждането на жп линия към България от Коридор 8

Република Северна Македония (РСМ) възнамерява да спре изграждането на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Димитър Главчев апелира земеделци и строителни фирми да помогнат с пожарите

И досега координацията между институциите във връзка с пожарите...

Джо Байдън се отказа от битката за втори мандат (ОБНОВЕНА)

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че няма да...

Аптекарите все още виждат проблем в новото финансиране на НЗОК

От Национална аптечна браншова организация (НАБО) изказват своите съмнение...

Джей Ди Ванс прие номинацията да е вицепрезидент на Тръмп

Републиканският сенатор от Охайо Джей Ди Ванс официално прие...

Димитър Главчев: Първият контейнер вече е в село Воден (ВИДЕО)

До края на деня в пострадалите от пожарите села...

Евродепутатите осъдиха с голямо мнозинство Орбан за срещата му с Путин

Европейският парламент одобри резолюция в подкрепа на Украйна, която...

Зърнарите искат оставката на земеделски зам.-министър

Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) отправя остри критики към...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg