https://www.gerb.bg/bg

Палестинският президент иска войната в Газа да завърши с мирна конференция

Снимка: EPA/ALGERIAN PRESIDENCY

Палестинският президент Махмуд Абас заяви в петък, че е необходима международна мирна конференция за прекратяване на войната в Газа и за намиране на трайно политическо решение, което да доведе до създаването на палестинска държава, цитира думите му „Ройтерс“.

В интервю за „Ройтерс“ в офиса си в Рамала 87-годишният Абас каза, че конфликтът между Израел и палестинците като цяло е достигнал тревожен етап, който изисква международна конференция и гаранции от световните сили.

Освен войната на Израел с Хамас в Газа, той каза, че израелските сили са засилили атаките си навсякъде в окупирания Западен бряг през последната година, като заселниците ескалират насилието срещу палестински градове.

Той повтори дългогодишната си позиция в полза на преговори, а не на въоръжена съпротива за прекратяване на дългогодишната окупация.

Аз съм за мирна съпротива. Аз съм за преговори, основани на международна мирна конференция и под международна егида, които биха довели до решение, което ще бъде защитено от световните сили за създаване на суверенна палестинска държава в Ивицата Газа, Западния бряг и Източен Йерусалим„, каза той.

Абас говореше, докато Израел увеличава ударите си по Газа. За два месеца на война бяха убити повече от 17 000 души, ранени 46 000 и принудително разселени около 1,9 милиона души, повече от половината от които сега се укриват в райони в централната част на Газа или близо до границата с Египет.

Абас каза, че въз основа на обвързващо международно споразумение той ще съживи отслабената палестинска власт, ще осъществи дългоочаквани реформи и ще проведе президентски и парламентарни избори, които бяха прекратени, след като Хамас спечели избори през 2006 г. и по-късно изтласка Палестинската власт от Газа.

Той каза, че Палестинската администрация е спазвала всички мирни споразумения, подписани с Израел след Споразумението от Осло през 1993 г. и споразуменията, последвали през годините, но че Израел се е отрекъл от обещанията си да сложи край на окупацията.

Запитан дали би рискувал с провеждането на избори предвид възможността Хамас да ги спечели, както направи през 2006 г., той каза: „Който и да спечели, печели, това ще бъдат демократични избори„.

Абас каза, че е планирал да проведе избори през април 2021 г., но пратеникът на Европейския съюз му каза преди крайния срок, че Израел възразява срещу гласуването в Източен Йерусалим, така че той е бил принуден да го отмени.

Той настоя, че няма да има избори без Източен Ерусалим, като каза, че ПА е провела три кръга на избори в миналото, които включват Източен Ерусалим, преди Израел да наложи забраната.

Израел превзе арабския Източен Ерусалим по време на войната в Близкия изток през 1967 г. По-късно го анексира, обявявайки целия град за своя столица, ход, който не е международно признат. Палестинците искат Източен Ерусалим за столица на бъдещата им държава.

Абас не даде конкретна визия за следвоенния план, обсъден с официални представители на САЩ, според който ПА ще поеме контрола над ивицата Газа , дом за 2,3 милиона души. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел няма да приеме управлението на Газа от палестинските власти в сегашния му вид.

Съединените щати ни казват, че подкрепят решение с две държави, че на Израел не е позволено да окупира Газа, да запази контрола върху сигурността на Газа или да експроприира земя от Газа„, каза той във връзка с план, предложен от Израел за установяване зона за сигурност в Газа след войната.

Америка не принуждава Израел да изпълнява това, което казва,“ скептичен е Абас.

Той каза, че Палестинската администрация все още присъства в Газа като институция и все още плаща месечни заплати и разходи, оценени на 140 милиона долара за служители, пенсионери и нуждаещи се семейства. ПА все още има трима министри в Газа, добави той.

Имаме нужда от възстановяване, имаме нужда от голяма подкрепа, за да се върнем в Газа„, каза Абас.

Газа днес не е Газа, която познавате. Газа беше унищожена, нейните болници, нейните училища, нейната инфраструктура, нейните сгради, нейните пътища и джамии бяха унищожени. Нищо не е останало. Когато се върнем, имаме нужда от ресурси, Газа има нужда от възстановяване. „

Съединените щати, които напълно подкрепят Израел, носят отговорността за случващото се в анклава„, каза Абас.

Това е единствената сила, която е способна да нареди на Израел да спре войната и да изпълни задълженията си, но за съжаление не го прави. Америка е съучастник на Израел.“

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Николай Марков: И парламентът, и „Величие“ се управляват отвън (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=X7vQ9KWQVfo Парламентът се управлява отвън. Това заяви Николай Марков в...

Джевдет Чакъров: ДПС не може да се управлява еднолично (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=BzhnBMNcr7M ДПС не може да се управлява еднолично. Това заяви...

„Бултюрк“: Доган вече го няма. Периодът му приключи!

"Доган вече го няма. Периодът му приключи!". Това заяви пред...

Асфалтираха 200-годишен чинар в Белащица

Асфалтираха 200-годишен чинар в пловдивското село Белащица, съобщава bTV. Тъй...

Ивелин Михайлов вещае разпадане на ПГ на „Величие“

Основателят на партия "Величие" Ивелин Михайлов предупреди за възможно...

Адвокат на Тръмп оспорва присъдата в Ню Йорк с решението на върховния съд

Адвокат на бившия президент Доналд Тръмп се опитва да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Калин Стоянов откри следа как Брендо се е върнал у нас

Вътрешният министър Калин Стоянов изненадващо и само в рамките...

Осъдиха 15-годишен, готвел нападение срещу коледен базар в Германия

Германски съд осъди 15-годишно момче на четири години затвор...

Иран не успя да си избере президент на първи тур

Масуд Пезешкиан печели над 10 милиона гласа

Червено ниво за тероризъм до вторник в Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич заяви в неделя, че червеното...

На втори тур се решава кой ще е новият патриарх (СНИМКА)

Врачанският митрополит Григорий и видинският митрополит Даниил отиват на...

Турция преговаря със САЩ за нови ядрени централи и модулни реактори

Турция води преговори със Съединените щати за изграждане на...

Събарят незаконни постройки в Стара Загора

Събарят незаконни постройки в Стара Загора. Заместник-кметът на областния град...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg