https://www.gerb.bg/bg

Пакистан ускорява експулсирането на нелегалните мигранти

Снимка: EPA/SHAHZAIB AKBER

Пакистан отвори още гранични центрове в петък, за да ускори връщането на десетки хиляди афганистанци без документи. Втори ден е минал от изтичането на крайния срок нелегалните мигранти да напуснат страната, съобщава „Ройтерс“.

Пакистан отхвърли призивите на ООН, правозащитни групи и западни посолства да преразгледа експулсирането и заявяви, че те са били замесени в атаки на ислямистки бойци и престъпления, които подкопават сигурността на страната. Афганистан отрича обвиненията.

Агенцията на ООН за бежанците, Международната организация по миграция и Детският фонд на ООН (UNICEF) изразиха днес загриженост за безопасността на децата и семействата, засегнати от експулсирането, като обявиха, че се разгръща хуманитарна криза с наближаването на зимата.

Молла Хасан Ахунд, министър-председател в ръководената от талибаните администрация на Афганистан, също изрази резерви. „Това е 100% против всички принципи, елате и поговорете лице в лице“, призова той във видео изявление.

Съоръженията на главния северозападен граничен пункт Торкхам бяха увеличени три пъти, за да се погрижат за нарастващия брой завръщащи се, каза Абдул Насир Хан, заместник-комисар за област Хайбер. „Сега всичко е нормално, тъй като завърналите се вече не трябва да чакат на опашки с часове“, заяви той пред „Ройтерс“.

Пристигащите в Афганистан се оплакаха от трудности. „Прекарахме три дни на границата в Пакистан. Ситуацията беше много лоша“, разказа 55-годишният Мохамад Исмаел Рафи, който каза, че е живял 22 години в югозападния пакистански граничен град Чаман, където е имал търговия на дребно. „Слава Богу, че се върнахме в нашата страна“, коментира още той и обвини пакистански служители във вземане на подкупи. Исламабад отрича твърдението му.

Талибанската администрация в Афганистан създаде временни транзитни лагери в опит да се справи с внезапния наплив. В тях се предлагат храна и медицинска помощ за напусналите Пакистан. Групи бежанци съобщават за хаотични и отчайващи сцени в лагерите.

Пакистанските власти започнаха да задържат чужденци, повечето от които са афганистанци, часове преди крайния срок за напускането им.

Според агенциите на ООН в Пакистан има повече от 2 милиона афганистанци без документи, най-малко 600 000 от които са избягали след идването на талибаните на власт през 2021 г.

Абдул Насир Хан, съобщи, че 19 744 афганистанци са пресекли границата на Торкхам в четвъртък. Така броят на пресеклите достига общо 147 949, откакто правителството обяви крайния срок. Повече от 35 000 са напуснали през югозападния пакистански граничен пункт в Чаман.

Пакистанските власти заявиха, че са готови да забавят репатрирането на хора със здравословни или други проблеми, включително бременна в седмия месец жена, на която в петък беше казано да остане в Пакистан, докато роди.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Катастрофа между два тира затапи АМ „Тракия“

Катастрофа между два тира причини задръстване на АМ "Тракия",...

Приходите от пътни такси от началото на годината са 459 млн. лв.

Общите приходи от пътни такси, е-винетка, тол и контролни...

Мъж ограби игрална зала в Перник

Крадецът задигнал 5000 лева

Пожар спря влаковете между Стара Загора и Казанлък (СНИМКИ)

Гори широколистна гора и ниска растителност

МРРБ се хвали с ударно строителство и ремонт на пътища

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е стартирало...

МРРБ се ослушва с делото за собствеността на Руската църква

Министерството на регионалното развитие и благоустройството така и не...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Радев и еврокомисарят ни умуват как да се привлекат младите към спорта с програми на ЕС

Държавният глава Румен Радев обсъди с българския еврокомисар по...

В Полша дирят руска следа в серия от пожари в страната

От началото на годината са разследвани десетима души

Кремъл остана безмълвен след дебата Байдън – Тръмп

Русия няма коментар относно президентския дебат в САЩ между...

Разбираха престъпна група, занимаваща се с оръжия и наркотици (СНИМКИ)

Разбиха престъпна група, занимаваща се с оръжия и наркотици, съобщи...

„Лошо“: Русия скептична за избраните за постовете на върха в ЕС

Перспективите за връзките между ЕС и Русия са лоши,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg