https://www.gerb.bg/bg

Оценката на Плана за възстановяване и устойчивост е одобрена от ЕКОФИН

Оценката на Националния план за възстановяване и устойчивост на България е одобрена от министрите на икономиката и финансите на Европейския съюз по време на неформално заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси – ЕКОФИН. България ще може да получава средства и да заявява плащания по Механизма за насърчаване на икономическото възстановяване, след официалното приемане на решението.

Планът включва 6,3 млрд. евро безвъзмездни средства. Заложени са проекти и реформи в ключови области като здравеопазване, образование, транспортна свързаност, енергетика, дигитализация и бизнес среда.

Основните проекти в здравеопазването касаят купуване на: високотехнологична апаратура за 35 звена за педиатрична грижа и за 14 звена за диагностика и лечение на онкологични заболявания; закупуване на 6 медицински хеликоптера за обхващане на територията на страната за предоставяне на спешна помощ в „златния час“; транспортиране на пациенти между болници; модернизация на услугата 112.

Основните проекти в образованието са за: оборудване на над 2240 специализирани класни стаи за наука и технически предмети; създаване на 4 научни центъра за развитие на STEM образованието в България; повишаване на квалификациите на 39 000 учители в сферата на STEM обучението.

За модернизация на транспорта е предвидено осигуряване на нови 42 електрически влака за крайградски линии в София, Пловдив и др., както и на 20 бързи електрически влака за основни междурегионални направления в страната и 18 локомотива.

По отношение на енергийната ефективност и Зеления преход са планирани инвестиции в: цялостно енергийно обновяване на многофамилни жилищни, търговски и публични сгради с до 100% субсидия с цел 30% подобрение на енергийна ефективност; изграждане на 600 МВт (общо 6000 МВтч) мощности за съхранение на електроенергия; проучвания за геотермален потенциал на 6 локации из цялата страна и потвърждаване на съществуващите залежи; изграждането на пилотна геотермална централа за топло и/или електроенергийно производство.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Тимур Халилов: ДПС ще търси оползотворяване на втория мандат

Среща Доган - Пеевски няма да има, това е манипулация, добави депутатът от ДПС

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Автошколите насрочиха среща на Гвоздейков на жълтите павета

Браншовите организации в областта на авто-мото подготовката са готови...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Младежкото ДПС призовава за единство и подкрепа на Ахмед Доган

Младежкото ДПС заяви в официалната си фейсбук страница, че...

Рила, Кочериново и Бобошево удължават частичното бедствено положение

Удължават частичното бедствено положение за общините Рила, Кочериново и...

Индия и Китай са обсъдили граничния спор в Хималаите

Министърът на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар се...

Товарният влак на ПП „Величие“ продължава – неясно накъде

Товарният влак на ПП "Величие" продължава "напред", макар и...

Михаил Миков вижда големи шансове за подкрепа на кабинета на ГЕРБ

Големи са шансовете да бъде подкрепен кабинетът на ГЕРБ....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg