https://www.gerb.bg/bg

От МОН казват как да е кандидатстването за V, VIII И XI клас

Снимка: архив БГНЕС

До 3 май 2022 г. гимназиите с профили „Математически“ или „Природни науки“ трябва да публикуват броя на паралелките и местата, на които ще приемат ученици в V клас за учебната 2022-2023 година. Заявления за кандидатстване ще се подават от 1 до 5 юли 2022 г., съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Това предвижда проект на заповед за организация на дейностите по държавния план-прием, публикуван за обществено обсъждане.

Класирането ще бъде на основа на резултатите от националното външно оценяване (НВО) по математика и оценки от удостоверението за завършен начален етап. По преценка на приемащото училище ще се включват също резултатите от областен кръг на олимпиадата по математика и от едно или от две състезания, организирани от Министерството на образованието и науката (МОН) в областта на математиката или природните науки.

Предвижда се резултатите от класирането да бъдат обявени на 7 юли 2022 г., а записването на учениците да приключи до 17,30 часа на 14 юли 2022 г.

За обществено обсъждане са публикувани и правилата за прием в VIII клас. Между 5 юли и 7 юли 2022 г. бъдещите осмокласници ще могат да подават документи, като посочат желаните от тях училища и паралелки. Първото класиране ще бъде обявено до 12 юли 2022 г., а записването ще е от 13 юли до 15 юли 2022 г. Вторият етап ще се оповести до 20 юли, а третият – на 29 юли 2022 г. 

Балът за класиране на учениците след завършено основно образование в общия случай се формира въз основа на броя точки от матурите (Национално външно оценяване – НВО) по български език и литература и по математика и оценките по два предмета от свидетелството за основно образование, определени от приемащото училище. За обучение в профилите „Изобразително изкуство“, „Музика“ и „Физическо възпитание и спорт“ и в специалности от професиите от област на образование „Изкуства“ в бала се включват и точките от изпитите за проверка на способностите. Учениците подават заявление за полагане на изпити за проверка на способностите от 26 до 27 май 2022 г. чрез директора на училището, в което се обучават.

Децата с хронични заболявания подават заявления от 3 до 21 май 2022 г. пред специална комисия, която ги насочва към профили и специалности, които не са противопоказни на здравословното им състояние.

Графикът на дейностите по приемането на учениците в VIII клас е утвърден още преди началото на настоящата учебна година.

Училищата, които ще приемат на места от допълнителния държавен план-прием, който се отпуска за учениците в обединените училища (там обучението е до X клас), трябва да обявят графика и условията за кандидатстване до 27 юни 2022 г. на интернет страниците си. В тях десетокласниците могат да продължат образованието си в профилирани и в професионални паралелки.

Приемането на учениците се извършва въз основа на резултатите от НВО в X клас по български език и литература и по математика и оценките от два предмета от удостоверението за завършен първи гимназиален етап.

В профилите „Изобразително изкуство“, „Музика“ и „Физическо възпитание и спорт“ и в специалности от професиите от област „Изкуства“ се влиза с резултатите от НВО и от изпит за проверка на способностите, който се организира от училището. Датите за тези изпити трябва да бъдат обявени най-късно три дни преди тяхното провеждане.

Общественото обсъждане на проекта на заповед за определяне на правила за организация на дейностите по приемане на ученици по държавен план-прием продължава до 30 март т.г., пишат от МОН.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ГДБОП задържа интернет педофил в Пазарджик

Задържан е интернет педофил в Пазарджик, жертва на който...

Повдигнаха обвинение на участник в схема за телефонни измами

Районна прокуратура-Пловдив привлече към наказателна отговорност 63-годишен мъж. На И.Д....

ЕК въвежда временни мита върху китайските електромобили

Временни наказателни мита в размер на между 17,4 и...

Румъния обяви дати за президентски и парламентарни избори

Управляващата коалиция в Румъния, състояща се от ляво ориентираните...

Пожар обгази две деца в Монтана

Две деца пострадаха при пожар в жилищен блок в...

Си Дзинпин и Путин затягат редиците в ШОС

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви пред регионалния икономически...

Апелативен прокурор оттегли протеста на Димитър Франтишек Нико Тупарев да е на свобода (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=TTKP5pHXGc0&t=53s Прокурор от Софийска апелативна прокуратура оттегли протеста на Софийска...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Приключиха изборите в Иран

Гласуването на предсрочните президентски избори в Иран приключи, но...

Енергийният министър освободи шефа на БЕХ

Министърът на енергетиката Владимир Малинов освободи досегашния изпълнителен директор...

Възрастна жена от Хасково даде 3500 лв. на мним лекар

Възрастна жена от Хасково даде 3500 лв. на мним...

Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС

Държавният глава Румен Радев ще връчи в понеделник от...

Един мигрант е в тежко състояние след катастрофата край Ямбол

Един от мигрантите, пътувал в джипа, който катастрофира край...

Беларус ще се защитава с всички средства от провокации във въздушното пространство

Беларус разположи допълнителни сили за противовъздушна отбрана (ПВО) на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg