https://www.gerb.bg/bg

От Гражданския съвет към ВСС плашат депутатите с ново дело „Колеви срещу България“

Снимка: архив БГНЕС

Ако се приемат изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за въвеждането на т. нар. механизъм за контрол над главния прокурор и заместниците му е много вероятно да се стигне до ново дело „Колеви срещу България“.

За това предупреждава асоциация „Форум“, който се представлява от Мария Карагьозова, към момента съпредседател на Гражданския съвет към ВСС. В позиция, разпратена и до медиите Карагьозова е категорична, че предложенията са противоконституционни.

Представеният законопроект разкрива грубо непознаване на съдийските и прокурорски органи, техните функции, независимост и конституционно уредени правомощия, вида и характера на постановяваните актове, реда за събиране и проверка на доказателствата, гаранциите за законосъобразно провеждане на разследването, правата на обвиняемия и на други участници в производството; принципа на разделение на властите.

Мария Карагьозова посочва изрично, че се създава нов орган, който не е предвиден в Конституцията, не е равнопоставен на другите прокурори в системата, а и по принцип е и недопустимо възлагането на прокурорски правомощия на друг орган, както това се прави – съдия, чрез нарочното му преназначаване като прокурор. „Това от една страна, засяга неправомерно правомощията на самата прокуратура, а от друга, непоправимо накърнява независимостта на съда и неговата функция на арбитър в наказателното производство.“

Заявява се и че предложеният законопроект във всички свои части се отличава с противоконституционност и съществено противоречие с правото на ЕС и ЕСПЧ, а и „необходимостта му е без коментар„.

От асоциация Форум“ заявяват, че становището си ще депозират до края на седмицата в Народното събрание, а пълният текст ще бъде публикуван в раздел „Становища по законопроекти“ на сайта на парламента.

Делото „Колеви срещу България“, което се води за така и неразкритото убийство на прокурор Колев и конфликта му с тогавашния главен прокурор Никола Филчев, и решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) е от 2009 г. и недвусмислено се признава, че страната ни има проблем с недосегаемостта на главния прокурор, а това от своя страна изкривява разследването и обективността при воденето на делата.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Даниел Митов: Митология е, че ДПС командва ГЕРБ

ГЕРБ се опитали да бъдат възрастният човек в стаята

Ахмед Доган откликна на призива на депутатите си

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган се среща с...

Зеленски: Засилваме своята ПВО мощ

Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски благодари...

Столтенберг: Путин не иска преговори, а нови украински територии

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли в петък призивите...

Ивелин Михайлов: Вярвах на Николай Марков, но при него нещо се счупи

Имах доверие на полковник Николай Марков. При него обаче...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Гръцка медия: В Северна Македония говорят на български диалект

Езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български...

Съдът в Осло призна мъж за виновен за стрелбата в гей бар през 2022 г.

Норвежки съд призна мъж за виновен за стрелбата в...

Алисия страда по забрадката на баба си (СНИМКА)

Фолкдивата Алисия си спомня с носталгия за забрадката на...

ДПС-Пловдив свали доверие от депутата Рамадан Аталай

Причината - слаби резултати на изборите в областта

Съдът отхвърли иска на МФ по делото за хазарта срещу Васил Божков

Съдът отхвърли гражданския иск на Министерството на финансите за...

Мъж пострада леко след катастрофа на АМ „Тракия“

Мъж катастрофира на бензиностанция на автомагистрала "Тракия" малко след...

Венецуела проведе репетиция на изборите за президент

Венецуела проведе в неделя репетиция на изборите, по-малко от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg