https://www.gerb.bg/bg

От 15-и април изплащат великденските добавки на пенсионерите

Допълнителната сума в размер на 70 лева, с която да бъде осигурена подкрепа за Великден на българските пенсионери, ще се изплаща от 15 април, съобщават от пресцентъра на Националния осигурителен институт (НОИ). От дружеството подчертават, че тази сума не зависи от размера на получаваната пенсия и ще достигне до над 2 милиона пенсионери. Това стана възможно след като Министерският съвет прие постановление, с което одобри допълнителен трансфер в размер на 142 888 760 лева по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г.

Редовното изплащане на пенсиите и добавките към тях за април ще се извърши в периода между 7 и 20 април. Едновременно с тях отново ще бъдат направени и допълнителни плащания като:

– добавка от 60 лв., отпусната с постановление на Министерския съвет, с цел подпомагане на пенсионерите по време на извънредната епидемична обстановка, добила популярност като „ковид добавка“

– разликата между дохода от пенсии през януари 2022 г. и дохода от пенсии от декември 2021 г., с включените в него „ковид добавки“. Тази разлика е изчислена индивидуално за всеки отделен пенсионер, в случай че сумата от месечния размер на пенсията по разпореждане или сбора от пенсиите, преизчислени от 25 декември 2021 г., заедно с добавките и компенсациите, включително и с ковид добавката от 60 лева, се оказва по-малка от сумата от месечния размер на пенсията или сбора от пенсиите преди преизчисляването, заедно с добавките и компенсациите, включително и с изплащаната ковид добавка от 120 лева. Така изчислената разлика, която се отнася за април 2022 г., ще бъде изплатена заедно с пенсиите за месеца.

От НОИ информират, че от 1-ви април 2022 г. лицата с право на социална пенсия за инвалидност ще получават нови размери на своите пенсии. Съгласно последните нормативни промени, размерът на този вид пенсия зависи от определените на лицето проценти за трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, разпределени в три групи. Размерът на инвалидната социална пенсия за лицата от всяка група се изчислява в съответен процент от размера на социалната пенсия за старост, както следва:

– за лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане 100 на сто с определена необходимост от чужда помощ – 272,00 лв.;

– за лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто до 100 на сто, като тук попадат и лицата със 100 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане без определена необходимост от чужда помощ – 238,00 лв. ;

– за лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане от 71 на сто до 90 на сто, вкл. – 221,00 лв.

Справката за извършените плащания ще бъде достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ на сайта на института в раздел „Е-услуги и справки“/ „Справки“/ „По ЕГН и ПИК на НОИ“/ „В услуга на пенсионера“. Пенсионерите, които не разполагат с ПИК на НОИ, могат да поискат справката да им бъде изпратена по пощата или да я получат в приемните на НОИ, а също да заявят получаването ѝ по електронен път, ако притежават квалифициран електронен подпис, с който да се идентифицират, съобщават от НОИ.

Изплащането на сумите от пенсии, добавки и разлика чрез пощенските станции ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на априлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 април 2022 г.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Ивелин Михайлов: Вярвах на Николай Марков, но при него нещо се счупи

Имах доверие на полковник Николай Марков. При него обаче...

Фармацевтичният съюз вижда опит за саботаж на преговорите между НЗОК и аптеките

Някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и...

Двама в болница след сблъсък на тир и градски автобус в Бургас

Тир блъсна пълен с пътници автобус от градския транспорт...

Голям пожар гори край Бургас

Голям пожар гори край Бургас, съобщава Нова телевизия. Огън е тръгнал...

УМБАЛ „Пълмед“ в Пловдив подкрепя изграждането на обществен паркинг

Частната УМБАЛ "Пълмед" внесе в Общинския съвет в Пловдив...

Изправят пред съда мъж за домашно насилие и нарушаване на ограничителна заповед

Районна прокуратура - Монтана внесе обвинителен акт срещу 56-годишен...

Байдън изправен пред нарастващ натиск да се оттегли от кампанията

Редица големи дарители от Демократическата партия публично предупредиха, че...

Израелската армия уби седем палестинци на Западния бряг

Седем палестинци бяха убити при израелска военна операция в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тръмп води пред Байдън с 49% на 43% (ОБНОВЕНА)

Преднината на Доналд Тръмп в президентската надпревара през 2024...

Изправят пред съда мъж за домашно насилие и нарушаване на ограничителна заповед

Районна прокуратура - Монтана внесе обвинителен акт срещу 56-годишен...

Пашата: Никога не съм бил плейбой. Печеля жените с отношение (ВИДЕО)

Никога не съм бил плейбой, аз съм здраво стъпил...

И ДПС поставя ново начало

Новото начало за ДПС е факт. Който не го...

Поскъпват повечето хранителните стоки на едро

Поскъпват по-голямата част от основните хранителни стоки, зеленчуци и...

Взрив на газова бутилка прати мъж в „Пирогов“

67-годишен мъж е с тежки наранявания след взрив на...

Виктор Орбан пристигна в Киев

Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна в Киев във вторник...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg