https://www.gerb.bg/bg

Остават в ареста сирийците, задържани след инцидента с двама загинали полицаи в Бургас (СНИМИ/ВИДЕО)

Районен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо тримата обвиняеми – Омар Адннан, Абдулах Абдулахед и Ахмад Муфид.

Те бяха привлечени като обвиняеми след жестоката катастрофа в Бургас, където автобус, пълен със сирийски мигранти, катастрофира в патрулен автомобил и загинаха двама полицаи.

Снимка: BulFoto

От прокуратурата в Бургас, в лицето на Мария Маркова и Христо Христов, хвърлиха светлина и върху схемата на задържаните сирийски каналджии. Омар е бил шофьор на автобуса. Ахмад е настанявал мигрантите между седалките, като дори е окуражавал Омар и предупреждавал изплашените пътници да мълчат по време на преследването с полицията.

Абдулах пък е набавил автобуса и е давал съвети на Омар как да го управлява. От прокуратурата посочиха именно Абдулах като „мозъка на операцията“. Самият той е и най-отдавна в България. Пребивава законно, има фирма и живее със семейството си в Стара Загора.

Адвокатът на Абдулах отрече твърденията на прокуратурата. Неговият клиент му е споделил, че е участвал само в закупуването на автобуса и да провери техническото му състояние.

Адвокатът на Ахмад пък сподели, че по думите на клиента му, той се качил в автобуса след заплахи. И тримата обвиняеми днес изразиха съжаление за случилото се. Те дори поискаха прошка от българския народ, като споделиха, че са нямали намерение да се стига до фаталния инцидент.

Снимка: BulFoto

Според Районен съд – Бургас събраните доказателства сочат, че Омар, Ахмад и Абдулах са извършили престъпленията, за които са привлечени като обвиняеми, т.е. за настоящия състав бе налице обосновано предположение за авторство на деянията. Характерът и степента на обществена опасност на престъпленията по настоящото обвинение мотивираха съда да определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо всеки от тях.

Съдебната инстанция съобрази и „характеристичните данни на лицата, процесуалното им поведение по време на извършване на деянията, особената дързост при извършването им, както и опита да избягат и да се укрият от разследващите органи“. Обвинението за всеки един от обвиняемите е за тежко умишлено престъпление по смисъла на закона.

Бургаският районен съд бе мотивиран да вземе най-тежката мярка за неотклонение спрямо Омар, Ахмад и Абдулах и от обстоятелството, че тримата противозаконно са подпомогнали множество лица чужденци.

Снимка: BulFoto

От друга страна, с оглед предстоящото извършване на следствени действия, евентуалното задържане на обвиняемите би гарантирало участието им, което ще доведе до своевременно приключване на разследването.

Независимо от обстоятелството, че тримата имат постоянен адрес в Република България, като Абдулах е и постоянно пребиваващ и трудово ангажиран на територията на страната, наличните по делото данни, че обвиняемите са се познавали преди извършване на деянието и тежестта на извършеното, дадоха основание на съда за вземането на най-тежката мярка за неотклонение.

Районен съд – Бургас счете, че съществува и опасност обвиняемите да се укрият, ако не бъдат задържани под стража.

Процесуалното поведение на тримата по време на извършване на деянието, както и обстоятелството, че след настъпването на пътното транспортно произшествие те са избягали от местопроизшествието, като са били установени впоследствие, мотивираха съда за тази най-тежка мярка.

Относно обвиняемите Омар, Ахмад няма данни за трудова ангажираност, напротив – налице са данни за многократни напускания на Центъра за настаняване на бежанци в Харманли, като за Омар „са налице и данни, че е проблемна личност и е имал участия в конфликти на територията на центъра, което е допълнително основание за обоснованото предположение, че е налице възможност същите да се укрият и да възпрепятстват по-нататъшните следствени действия“, казва в мотивите си съдебната инстанция.

Снимка: BulFoto
spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ББР ще финансира болници и военни производства

Българската банка за развитие (ББР) има огромен потенциал. Тази...

Папа Франциск: Демокрацията е в лошо здраве

Демокрацията не е в добра форма, каза в неделя...

Висока избирателна активност във Франция

Избирателната активност на балотажа на парламентарните избори във Франция...

Двама мъже изпочупили чужд автомобил и нападнали полицаи в Монтанско

Двама мъже от село Долно Церовене, област Монтана, бяха...

Стойчо Кацаров осъден окончателно за конфликт на интереси

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на антикорупционната комисия...

Делян Пеевски обеща лоялност към Доган и ново начало за ДПС

Лидерът на ДПС Делян Пеевски направи емоционално изявление, в...

Премиерът оглавява делегацията ни за срещата на НАТО във Вашингтон

Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев ще...

Денков вижда предимства, но и проблеми в идеята на ДСБ за третия мандат

Днес "Продължаваме Промяната" провеждат Национален съвет на партията. Николай...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Давкова: И с българите в Конституцията на РСМ, преговорите няма да тръгне

Ние винаги сме били географски, исторически и културно част...

Тръмп води пред Байдън с 49% на 43% (ОБНОВЕНА)

Преднината на Доналд Тръмп в президентската надпревара през 2024...

Михаил Миков вижда големи шансове за подкрепа на кабинета на ГЕРБ

Големи са шансовете да бъде подкрепен кабинетът на ГЕРБ....

Соня Колтуклиева: Поканих Марков и Михайлов на дебат, полковникът отказа!

Войната по върховете на младата партия "Величие" е факт....

Драми в ДПС. Партийни структури скочиха на Делян Пеевски. Молят Доган да се намеси (ДОКУМЕНТИ)

ДПС не е ЕООД и никой не може да го прибира в портфейла си, категорични са депесари

Хасан Азис излезе в подкрепа на Ахмед Доган

Знаково лице на ДПС Хасан Азис също излезе в...

И Моралес заговори за автопреврат в Боливия

Бившият президент на Боливия Ево Моралес в неделя обвини...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg