https://www.gerb.bg/bg

Омбудсманът призова за реформа в ТЕЛК

Снимка: архив БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, до министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков и до председателите на двете ресорни парламентарни комисии – Искрен Арабаджиев и д-р Стоян Тонев, в което ги сигнализира за необходимостта от спешни решения по най-неотложните проблеми на хората с увреждания, съобщават от пресцентъра на обществения защитник.

Поводът за това е постъпило в институцията на омбудсмана отворено писмо, в което хора с увреждания търсят съдействие за решаването на техни конкретни затруднения, свързани с осигуряване на лечението им, медицинската експертиза и произтичащите от нея социални права. В него те обръщат внимание, че лошите политики са основна причина за положението, в което се намират хората с увреждания и посочват, че са лишавани от животоспасяващи и поддържащи терапии.

Ковачева посочи, че основен проблем на хората с увреждания е нарушаването на тяхното достойнство от Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК). Тя добави, че процедурата по освидетелстване и преосвидетелстване е тромава и голяма част от явяващите се в продължение на месеци са лишени от всякакви доходи.

Омбудсманът отправят предложения за решаване на проблемите като: осигуряване достъп до лечение на редица заболявания и търсене на алтернатива за лечение в други държави; НЗОК да преразгледа финансирането, като при обсъжданията бъде взето предвид мнението на хората с увреждания; Осигуряване на достъп до нови методи на лечение; Осигуряване на облекчен достъп в условията на извънболничната помощ до скъпоструващи образни изследвания.

Тя подчертава, че хората с увреждания настояват да не бъдат лишавани от права при всяка промяна на Наредбата за медицинската експертиза.

„Като омбудсман нееднократно съм отправяла препоръки за решаване на поставените проблеми в отвореното писмо. Бих искала също да изразя силното си безпокойство от случаите на нарушени права на хора с увреждания и в тази връзка да посоча необходимостта от намиране на адекватни решения и гарантиране на техните права“, категорична бе Диана Ковачева.

Другият въпрос, който омбудсманът посочва, е необходимостта от предприемане на спешни мерки за осигуряване на своевременен и гарантиран достъп на хора до индивидуално лечение и иновации чрез осигуряване на облекчен достъп до съвременни терапии и лечение в чужбина, което също е важна предпоставка за гарантиране на правата на хората с увреждания.

Проблемът, водещ да нарушаване на граждански права, е липсата на ясен ангажимент от специализираните състави на НЕЛК да се произнесат с решение по същество при повторно констатирано процесуално нарушение от страна на ТЕЛК, заяви Ковачева. По думите й това води до няколкократна отмяна на експертните решения и връщането им на ТЕЛК за ново освидетелстване на лицето с указание за отстраняване на допуснатите грешки и пропуски в решението.

Диана Ковачева настоява да се обърне внимание и на асистентската подкрепа, която трябва да осигурява достатъчно помощ на нуждаещите се да водят достоен и независим живот. Според нея е важно въведените механизми да осигуряват адекватни възможности на членовете на семействата на хората с увреждания да упражняват професиите си и да се реализират на пазара на труда, в т.ч. и чрез провеждане на обучения и превръщане на асистентството в професия.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Хамас готов на споразумение с Израел

Хамас е приел американско предложение за започване на преговори...

Реформатор води на изборите в Иран

Това показват предварителните данни

Фицо искал да е с Орбан при Путин

Словашкият министър-председател Роберт Фицо заяви, че би се присъединил...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

12 села в област Шумен преминаха на воден режим

Въведоха воден режим в 12 села в област Шумен....

Губернаторът на Масачузетс зове Байдън да се откаже

В открита петиция се намеква за нов кандидат

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

Русия: Политиката на НАТО спрямо Украйна е обречена на провал

Политиката, която страните от НАТО провеждат спрямо Украйна, е...

Мъж простреля в гръб жена при скандал на паркинг

Пострадалата е без опасност за живота

Обявиха безсрочно бедствено положение в с. Овча могила заради безводие

Безсрочно бедствено положение обявиха в свищовското село Овча могила...

Камион се вряза в група поклонници в Нигерия и уби 14 души

Четиринадесет души са загинали, когато камион се е врязал...

Събарят незаконни постройки в Стара Загора

Събарят незаконни постройки в Стара Загора. Заместник-кметът на областния град...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg