https://www.gerb.bg/bg

Окончателно съдът разреши до 140 км/ч по магистрала

Снимка: архив БГНЕС

Върховния административен съд (ВАС) окончателно отменя член от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, който предвиждаше 120 км/ч максимална разрешена скорост за движение по магистрала.

Чл. 73 от Правилника противоречи на Закона, където максималната скорост е друга – 140 км/ ч на аутобан. Въпросният Правилник е приет и обнародван през 1996 г.

Върховните съдии напомнят, че при два нормативни акта, които се „бият“, върховенство има този от по-висок ранг – в случая законът.

„В случая обаче се налага изрична отмяна на незаконосъобразния текст, за да не съществуват в правния мир разпоредби, които противоречат на закон и поради това да нарушават правата на гражданите.“ Върховните магистрати приемат, че с отмяната ще се осигури яснота и прозрачност по отношение изискванията към гражданите, както и по отношение правата и задълженията им във всеки един конкретен случай. Само по този начин ще бъдат спазени принципите на достъпност, публичност и прозрачност и предвидимост.

През април 2022 г. тричленен състав на Върховния административен съд отмени разпоредбата, тъй като беше открито противоречие между текста от правилника и разпоредбите в закона, който се явява нормативен акт от по-висш ранг. Впоследствие обаче Министерският съвет обжалва решението пред касационен състав.

Правилникът за прилагане на Закона за движение по пътищата е приет с Постановление на Министерски съвет № 36 от 05.03.1996 г. и е обнародван в „Държавен вестник“, бр. 25 от 22.03.1996 г. Съгласно чл. 7, ал. 1 от Закона за нормативните актове (ЗНА) правилникът е нормативен акт, който се издава за прилагане на закон в неговата цялост, за организацията на държавни и местни органи или за вътрешния ред на тяхната дейност. Но същият трябва да съответства на Конституцията и на другите нормативни актове от по-висока степен. В случая е налице противоречие между оспорената разпоредба на Правилника и чл. 21, ал. 1 от Закона за движение по пътищата.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Митничари откриха 22 хил. кутии цигари, укрити в кутии за баница (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=H31Q8gm2oyw Митнически служители откриха 22 хиляди кутии цигари, укрити в...

Пхенян изстреля нова тактическа ракета

Напрежение на Корейския полуостров

Байдън изправен пред нарастващ натиск да се оттегли от кампанията

Редица големи дарители от Демократическата партия публично предупредиха, че...

Лейбъристите печелят убедително вота във Великобритания, според exit poll

Лейбъристите са готови да спечелят съкрушително проведените в четвъртък...

Три автомобила се сблъскаха край Шипка

Три автомобила се сблъскаха на пътя от Казанлък за...

Тръмп води пред Байдън с 49% на 43% (ОБНОВЕНА)

Преднината на Доналд Тръмп в президентската надпревара през 2024...

Хиляди палестинци бягат от домовете си, докато Израел бомбардира Южна Газа

Осем палестинци бяха убити и десетки ранени, след като...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg