https://www.gerb.bg/bg

Около 150 души бяха ранени от торнадо в Чехия. Има жертви (ВИДЕО)

https://twitter.com/MasarikMartin/status/1408133881593741312

Около 150 души, включително деца, са ранени от торнадо и силен вятър в четвъртък в югоизточната част на Чехия, в южноморавския регион. Това съобщи пред репортери представителят на Обединената служба на спасителите и пожарникарите на Чешката република Хедвига Кропачкова.

Регистрирахме 150 ранени, включително деца, в Южноморавския регион поради изключително силния порив на бурни ветрове и торнадо„, каза тя.

Мога да потвърдя, че има жертви, но засега не знаем точния им брой„, лаконична бе Хедвига Кропачков.

Нейният колега Ярослав Микошка отбеляза, че селата Грушки, Лужице, Моравска Нова Вес и Микулчице са пострадали най-много от бедствието.

По предварителна информация на АФП най-малко петима души са загинали. Между 30 000 до 100 000 домакинства са останали без ток. Силата на ветровете е била от 200 до 320 км/ч.

Спасителите съобщават, че общо седем селища в Южноморавския регион са засегнати от торнадото. Хората са под руините на жилищни сгради, текат спасителни операции.

По-рано чешката телевизия съобщи, че торнадо частично е унищожило четири села в околностите на чешките градове Брецлав и Ходонин.

По-специално, според Марек Бабиш, главата на село Грушки, което има 1640 жители, торнадо е унищожило половината от това селище. „Останаха само стените на къщите, без покриви и прозорци. Църквата също остана без покрив и камбанария. Автомобили бяха хвърлени. Селското училище няма фасада и покрив. Вековни липи и смърч са изтръгнати от корените„, посочи кметът.

Подобна картина се наблюдава в близкото село Лужице близо до град Ходонин, където също има ранени и напълно унищожени жилища. Отбелязва се, че ураганният вятър е преобърнал автобус, в резултат на инцидента са ранени четирима души. Ръководителят на село Моравска Нова Вес близо до град Бржецлав Марк Кошут също информира медиите за нанесените щети на стотици жилищни сгради.

Метеоролозите заявиха, че в районите в югоизточната част на Чехия е имало условия за силно торнадо, което е изключително рядко събитие в региона. В елиминирането на последствията от него участват спасители, пожарникари и полицаи. Представители на обединената служба на спасителите и пожарникарите на републиката предполагат, че хора може да са останали под руините на сгради в районите, засегнати от природното бедствие. Размерът на щетите се уточнява.

Първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на Чешката република Ян Хамачек каза, че властите обсъждат план за включване на армията в работа за премахване на последиците от торнадото.

Всеки, който има ръце и крака, отива там. Вече се водят дискусии относно насоките да се помогне на региона от въоръжените сили„, подчерта той.

Спасителите отбелязват, че общо от торнадото са пострадали седем населени места в Южноморавска област, в близост до австрийската граница.

По-късно бе съобщено, че провинция Долна Австрия е изпратила спасители, медици и санитарни хеликоптери за оказване на помощ на пострадалите от торнадото.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

В Австралия откриха останките на дете след предполагаемо нападение на крокодил

Австралийската полиция съобщи, че в северната част на стрната са...

Пропалестински демонстранти развяха банери от покрива на австралийския парламент

Пропалестински демонстранти се изкачиха на покрива на сградата на австралийския парламент...

Преброяване в ДПС

Депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов, когото системата отчете като...

САЩ, НАТО и геополитическите стратегии

САЩ, НАТО и геополитическите стратегии - въпроси и отговори...

Израел и „Хамас“ пред примирие, но с условия

Израел и "Хамас" изглежда са на ръба на рамково...

Тръмп води пред Байдън с 49% на 43% (ОБНОВЕНА)

Преднината на Доналд Тръмп в президентската надпревара през 2024...

Русия: С новата военна помощ САЩ удължават войната

Вероятно лейбъристите ще спечелят убедително

Британците гласуват за парламент (ОБНОВЕНА)

Британците ще гласуват в четвъртък на предсрочни парламентарни избори. Припомняме,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Беларус ще се защитава с всички средства от провокации във въздушното пространство

Беларус разположи допълнителни сили за противовъздушна отбрана (ПВО) на...

Юлиян Попов: Въглищните централи загиват

Ще има промяна в името на Зелената сделка

ГДБОП и ДАНС пресякоха търговия с химически вещества (СНИМКИ)

ГДБОП и ДАНС пресякоха престъпната схема за търговия с...

Цоков отчете ръст на заплатите във ВУЗ-овете в добър диалог за бъдещето на страната

За последната една година заплатата за най-ниската академична длъжност...

Пожар пламна в данъчното министерство на Дания

Министерството и съседните сгради са евакуирани.

Реформатор води на президентския вот в Иран

Масуд Пезешкиан е събрал 973 052 гласа до момента

Израел проучва отговор на „Хамас“ за Газа

Израел проучва отговора на "Хамас" на предложение за споразумение...

МОСВ: Притеснително ниски са нива на водата в някои язовири

В интерес на обществото и за опазване здравето на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg