https://www.gerb.bg/bg

Официално започва предизборната кампания за изборите на 2 април

Снимка: архив БГНЕС

От днес, 3 март, официално започва предизборната кампания за 49-то Народното събрание. Предсрочните избори ще се проведат на 2 април 2023 година.

За пети път в последните 2 години българите са призовани да дадат своя глас и да изберат своите народни представители.

14 партии и 7 коалиции са регистрирани за вота. 5 621 кандидати общо искат гласа на народа, като в няколко района са издигнати и независими кандидати.

С жребий на 1 март беше определен реда, по който партиите и коалициите ще бъдат изписани в бюлетината.

Днес редица партии откриват кампаниите си, като не малко от тях са излезли извън столицата – коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ в Пловдив, Левицата – пред ТЕЦ Марица Изток 2. 

Предизборните събрания са публични. Изборният кодекс изисква предизборната кампания да се води на български език, а гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и на предизборна агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги.

Забранено е разпространяване на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честа, достойнството и доброто име на кандидатите за депутати. Забранява се унищожаването и заличаването на агитационни материали, публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с предизборната кампания; използването на такива, които застрашават живота и здравето на гражданите и пречат на безопасността на движението.

В агитацията не могат да се ползват герба и знамето на Република България и/или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения, като религиозните ритуали не са агитация. А такава не може да има в държавния и общински транспорт и в държавните и общински учреждения и фирми.

До 18 март може да се подава заявление за гласуване по настоящ адрес или с подвижна избирателна кутия.

За заявление за гласуване в чужбина срокът е 7 март, като избирателните секции там все още не са уточнени окончателно. За организацията на изборите зад граница отговаря МВнР.

11 818 са избирателните секции в страната, като в 9 366 секции към момента е определено да има машинно гласуване.

В ЦИК все още не е обсъдено какви да бъдат новите варианти за броене и записване в изборните книжа при отчитането на хартиената бюлетина и на бюлетината от машината. Все още предстои изборната администрация да вземе решение, за да изпълнят указанията на Върховния административен съд. Припомняме, че миналата седмица съдът излезе с решение, с което уважи жалбите срещу решението на ЦИК в протокола да се записва сумарно броя на гласувалите с хартия и машина. 

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Йотова все още таи надежда, че ще има редовно правителство

Според нея не са изчерпани всички възможности

Антиправителствените протести в Кения продължават

Антиправителствените протести в Кения продължават. Полицията използва сълзотворен газ,...

Пропалестински демонстранти развяха банери от покрива на австралийския парламент

Пропалестински демонстранти се изкачиха на покрива на сградата на австралийския парламент...

Съпругата на испанския премиер се яви пред съда по обвинения в корупция

Бегона Гомес, съпругата на испанския премиер Педро Санчес, се...

Лека кола и тир се удариха челно на пътя Лом – Козлодуй

Лек автомобил и тир се удариха челно край монтанското...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg