https://www.gerb.bg/bg

Обещават ред и усмивки в столичния градски транспорт от 1 януари

Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Димитър Дилчев представи пред журналисти новия начин на таксуване в столичния градски транспорт, който влиза в сила от 1 януари.

Това ще са електронни билети и ще се качват на нормалната пластика на ЦГМ на цена от 3 лв. и ultra light на цена от 80 стотинки, на които ще могат да се зареждат билетите с възможност за прекачване.

Валидацията ще се прави само при качване в превозното средство, устройствата са до всяка една врата. Ако не се валидира – глобата ще е от 3 лв., макар че ЦГМ обеща да прояви толерантност и първите седмици и месеци само ще приканват хората да валидират картите си. При нужда да се закупи билет от водача също ще има такъв, но той ще бъде от цена на 2 лв.

Който няма такава пластика и такава карта, ще може да си я закупи и да зарежда на нея превозни документи. В метрото остава възможност да се ползва в метрото досегашният обичаен хартиен билет, но той ще дава право само на едно пътуване и само в метрото. Дилчев увери, че няма да има контрольори под прикритие.

За картите за градския транспорт няма да има промяна от 1 януари. Картите само за една линия от градския транспорт също отпадат. Годишната карта остава с цена от 365 лв.

На въпрос дали ЦГМ се опасява от хаос с билетите, Дилчев заяви, че няма такива опасения, има готовност и такива са заредени на всички каси както на ЦГМ, така и в метрото. Всеки, който е закупил хартиен билет, има възможност да го ползва до 1 март. Той се надява на плавно постепенно минаване към новите електронни билети с прекачване за всеки, който е решил да пътува инцидентно.

За пътуването с безконтактни дебитни карти, кредитни карти или смарт устройство, Дилчев уточни, че това също се превръща с билет за прекачване.

Общинският съветник Зафир Зарков обясни, че основната цел на промяната е да привлича нови пътници, а не да ги отблъсква. От два месеца част от превозните документи се радват на успешна продажба – картата за родители с деца до 2 години, младежките и ученическите карти и билетите с възможност за прекачване.

Новите билети влизат от 1 януари и първият вид – билет 30+ на цена от 1.60 лв., с който в рамките на половин час хората да могат да се прекачват неограничено.

Вторият билет е 60+, с него рамките на час може да се използва транспортът на града и хората да се прекачват във всички транспортни средства – метро, трамваи, тролеи, автобус и след това да се довърши последният избран маршрут. Този билет ще е на цена 2.20 лв.

Дилчев изтъкна още, че транспортът на града е под заплаха заради липсата на финансиране- 50-60 млн. лв. Зарков очаква приходите в ЦГМ тази година продажбите на превозни документи да достигнат 130 млн. лв.

Заместник-кметът на София Дончо Барбалов допълни, че проблемите за градския транспорт продължават да бъдат сериозни зарази разходите за заплати и заради енергодружествата. Той разчита на депутатите да подпомогнат Столична община.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израелската армия уби седем палестинци на Западния бряг

Седем палестинци бяха убити при израелска военна операция в...

Катастрофа между два тира затапи АМ „Тракия“

Катастрофа между два тира причини задръстване на АМ "Тракия",...

Най-малко 27 души загинаха, стъпкани от тълпата на религиозно събиране в Индия

Най-малко 27 души загинаха, стъпкани от тълпата на религиозно...

FT: Иран ще подкрепи Хизбула с всички сили, ако Израел нападне Ливан

Съветник на върховния лидер на Иран предупреди, че ако...

БСП-София не признава връщането на Иван Таков начело на структурата

БСП-София не признава решенията на контролната комисия на партията...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg