https://www.gerb.bg/bg

Обединяването на вузове е световна тенденция, убеждават от МОН

Снимка: архив БГНЕС

Тенденцията към консолидация на университетите не само в Европа, но и по света се засилва през последните 20 години и обхваща все повече висши училища и държави.

Прегледът на международния опит по отношение на разнообразните форми на обединение и сътрудничество между висши училища и научни институции, на мотивацията им и на ефектите, които са постигнати в процеса на обединение, показва при какви условия този процес може да има позитивни резултати и в България. И в неговата полезност при определени условия, убеждават от Министерство на образованието.

От Министерство на образованието се позовават на анализ на експертите от Института за пазарна икономика (ИПИ), които са направили преглед на международния опит при сливанията, придобиванията, поглъщанията и консолидацията на университети. Проучването им е било представено пред членовете на работната група към Министерството на образованието и науката, която до 30 юни 2022 г. трябва да изготви концепция за обединяване на висши училища в България.

Припомняме, че концепцията за реформа във висшето образование, предложена от министър Николай Денков предизвика недоволство и недоверие сред повечето висши училища у нас, което накара и МОН да я опровергае първоначално.

В доклада се посочва, че 120 обединения на висши училища и научни организации са се случили в Европа от 2000 до 2019 г. Пикът на обединенията на университети в Европа е през 2013-2015 г., когато са регистрирани 37 консолидации, по данни на Европейската асоциация на университетите (ЕАУ). Става дума за държавите, които привличат най-силно българските кандидат-студенти.

Данни за сливания на университети в Северна Америка (основно в САЩ) и Азия (основно в Япония) също показват активност през последните 10 години.

Висшите училища се обединяват в преследването на цели, които не могат да постигнат самостоятелно, казват експертите от ИПИ. Те най-често са повишаване на качеството на обучението и на научната дейност, намаляване на фрагментацията, постигане на икономически ползи, по-добри възможности за диверсификация на научни програми, специалности и направления. Мотивите за консолидиране на висши училища обикновено са няколко.

Малкият размер на образователната институция е основен риск за нормалното й функциониране. Към него се добавят резките увеличения в таксите, ниските приходи от дарения, големите дългове и дефицитното финансиране. Много рискове са резултат от слабо управление и нисък административен капацитет и поради това често консолидацията води до подобряване и професионализиране на управлението, и оттам – до по-добри финансови резултати, управление на качеството и стратегическо планиране, установява проучването на ИПИ.

За институции в добро финансово състояние обединенията дават възможност за диверсификация, подобряване на резултатите, увеличение на международната видимост и повишаване на ефективността чрез постигане на икономии от мащаба. Ако институциите са със сходни профили, те често ограничават или премахват дублиращите се дейности, а ако са с различен профил, постигат диверсификация и синергичен мултидисциплинарен ефект. Всички постигат по-добра разпознаваемост за развиване на научна дейност и привличане на кандидат-студенти.

Успешните сливания са придружени от ясно целеполагане, времеви хоризонт за изпълнение, отлична комуникация със заинтересованите страни и осигуряване на специфично насочен за тази цел финансов ресурс.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Давкова: И с българите в Конституцията на РСМ, преговорите няма да тръгне

Ние винаги сме били географски, исторически и културно част...

След гонка с полицията: Кмет в ареста, карал е дрогиран

Претърсват се всички негови имоти за наркотици и оръжие

„Пирогов“ с последна информация за един от простреляните в кв. „Модерно предградие“ в София

В Спешното отделение на университетската болница "Пирогов" е транспортиран...

Според Кремъл разумните държави подкрепят мирния план на Путин

Изявленията на Киев и западните страни, които отхвърлиха мирния...

Дагестан остави трима в ареста за тероризъм

Съветският районен съд на Махачкала остави трима души в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Военно разузнаване“ сезира прокуратурата, ДАНС и ГДБОП заради Стоян Михалев

Служба "Военно разузнаване" сезира прокуратурата, ДАНС и ГДБОП след...

Митничари откриха 22 хил. кутии цигари, укрити в кутии за баница (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=H31Q8gm2oyw Митнически служители откриха 22 хиляди кутии цигари, укрити в...

Тъкър Карлсън анонсира интервю със Зеленски

Американският журналист Тъкър Карлсън анонсира в социалната мрежа X...

Нов депутат на ДПС се закле след дисциплинирани рокади в групата

Хюсни Адем положи клетва като депутат от ДПС в...

Задържаха 27 екоактивисти, подготвяли блокади на летищата във Великобритания

Полицията във Великобритания задържа 27 климатични активисти, планирали да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg