https://www.gerb.bg/bg

НВО за 10 клас на 10 юни почва с 3 часа по-късно заради изборите предния ден

Снимка: архив БГНЕС

Националното външно оценяване (НВО) по български език и литература (БЕЛ) за 10 клас ще се проведе на предварително определената дата 10 юни въпреки насрочените за предния ден избори за национален и европейски парламент. Предвижда се обаче изпитът за десетокласниците да започне по-късно – в 11 вместо в 8 часа, както е предвидено първоначално. Началото на външното оценяване се отлага с 3 часа, за да могат училищата с изборни секции спокойно да организират провеждането му. Промяната се предвижда заповед на образователния министър Галин Цоков, която е публикувана за обществено обсъждане, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Датите на изпитите за външно оценяване са определени със заповед, преминала всички етапи на обществено обсъждане в началото септември 2023 г. След насрочването на предсрочните парламентарни избори и на вота за европейски парламент спешно е проведено оперативно обсъждане с всички регионални управления на образованието, за да се създаде организация за провеждане на НВО без промяна в първоначално определената дата, въпреки вота.

Предстои Цоков да издаде и заповед, с която 10 юни ще бъде обявен за неучебен за всички останали ученици в училищата с изборни секции.

Заради изборите МОН променя датите за някои областни и национални кръгове на олимпиади и състезания. Математическото състезание за ученици от 4 клас „Математика за всеки“ ще се проведе на 1 юни. Националният кръг на „Лаборатория за изкуство“ в Бургас ще се състои в периода 1-3 юни. Състезанието „Ключови компетентности по природни науки“ (физика, химия, биология) в Силистра пък ще е от 29 до 30 юни.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Турция преговаря със САЩ за нови ядрени централи и модулни реактори

Турция води преговори със Съединените щати за изграждане на...

Задържаха норвежец по подозрение в шпионаж в полза на Китай

Задържаха норвежки гражданин по подозрение за шпионаж в полза...

Товарният влак на ПП „Величие“ продължава – неясно накъде

Товарният влак на ПП "Величие" продължава "напред", макар и...

Изграждат тренажорен комплекс за самолетите F-16 на летище Граф Игнатиево

Стартира изграждането на тренажорен комплекс за самолетите F-16 Block...

Събарят незаконни постройки в Стара Загора

Събарят незаконни постройки в Стара Загора. Заместник-кметът на областния град...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж пострада леко след катастрофа на АМ „Тракия“

Мъж катастрофира на бензиностанция на автомагистрала "Тракия" малко след...

На втори тур се решава кой ще е новият патриарх (СНИМКА)

Врачанският митрополит Григорий и видинският митрополит Даниил отиват на...

Главчев се надява да има редовно правителство с първия мандат

Това обаче зависи от партиите в Народното събрание

Марк Рюте е против съвместното финансиране на отбранителни проекти от ЕС

Лидерите от срещата на върха на ЕС са разкритикували...

Пожар обхвана района на Мъглиж

Голям пожар е избухнал в района на с. Ветрен,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg