https://www.gerb.bg/bg

Нови пожари в Централна Гърция взеха две жертви (ОБНОВЕНА)

Снимка: EPA/IKONOMOU VASSILIS

Пожарникарите в Гърция се борят с пожара, горящ вече 10-ти ден на остров Родос, докато нови пожари избухнаха на континента, като унищожиха ферми и фабрики за една нощ, предава „Ройтерс“.

Пожарите в цялата страна, които бяха подхранвани от силни ветрове и температури над 40 градуса по Целзий, отнеха живота на още двама души в Централна Гърция в сряда, като броят на жертвите на пожарите стана пет.

Длъжностни лица наредиха евакуацията на няколко населени места в силно засегнатия район Магнезия, крайбрежен район на север от Атина.

Тялото на 45-годишен пастир е открито в селски район в сряда вечерта, съобщиха от противопожарната служба. По-рано властите откриха тялото на жена, съобщи държавната телевизия ERT. И двата смъртни случаи се дължат на пожарите.

Късно в сряда пламъци застрашиха индустриалната зона на град Волос. Пожарникари обхождаха района, докато се опитваха да го защитят, каза свидетел на „Ройтерс“.

Министерството на труда призова работодателите в района да спрат дейността си в четвъртък.

Премиерът Кириакос Мицотакис каза в четвъртък, че Гърция трябва да предприеме повече стъпки за борба с последиците от изменението на климата. Той подчерта, че Гърция трябва да реформира своите политики за борба с пожарите и предотвратяване на пожари и да направи повече за облекчаване на въздействието от изменението на климата.

Климатичната криза може да е реалност, но не може да бъде извинение„, каза той по време на среща с президента Катерина Сакеларопулу.

Нашата страна трябва да предприеме повече стъпки… за да бъде готова да смекчи, доколкото е възможно, ефектите от една реалност, която вече започваме да усещаме и която може да има драматични последици върху много различни аспекти на нашия икономически и социален живот„, каза той.

Отделен горски пожар избухна близо до град Ламия, южно от Волос. Жителите на няколко населени места бяха уведомени да напуснат домовете си.

Пожарникарите се борят и с нов пожар близо до град Кими на остров Евия, където двама пилоти на противопожарен самолет загинаха във вторник, когато машината им се разби в хълм, докато пускаше вода върху пламъците.

Големи райони в Средиземноморието бяха обхванати от интензивна лятна гореща вълна през последните дни и пожарникарите се борят да потушат пожарите в целия регион, от Португалия до Сицилия и Алжир.

Горските пожари са чести в Гърция през лятото, но по-високите температури, както и сухото време, което учените отдават на изменението на климата, превърнаха страната в средиземноморска гореща точка. Противопожарната служба каза още, че 500 горски пожара са избухнали в Гърция досега тази година.

На Родос, където повече от 20 000 чуждестранни посетители и местни жители напуснаха крайбрежните хотели и домове през уикенда, пожарите започнаха да стихват.

Рискът от пожар остава „изключително висок“ за няколко района на Гърция в четвъртък, съобщи пожарната.

Министърът на климатичната криза и гражданската защита Василис Кикилиас каза, че Гърция преживява „много опасни летни дни„. Пожарите, каза той, се разпалват от силни ветрове и се влошават от необичайно високите температури, запалвайки фронтове, простиращи се на няколко километра.

Предвид климатичната криза, отново ще имаме екстремни метеорологични условия, които отново ще тестват силата ни. Нищо не е приключило, битката ще продължи през цялото лято„, каза той.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Чуждият бизнес у нас иска политическа отговорност

Седем търговски камари излязоха с отворено писмо до политическия...

Мъж ограби игрална зала в Перник

Крадецът задигнал 5000 лева

Унгария поема Съвета на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на една от...

Кола се преобърна в канавка в Шуменско, един е загинал

Един е загинал, след като кола се преобърна в...

10% положителни за лаймска болест – но от изследвалите се

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести...

Украйна отново атакува Крим

Не се разкриват допълнителни подробности

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg