https://www.gerb.bg/bg

НОИ изплати общо 8.5 млрд. лв. за пенсии към края на месец май

Снимка: iStock

Към 31 май 2024 г. в структурата на общите разходи на държавното обществено осигуряване (ДОО) най-голям дял заемат разходите за пенсии, които са в размер на 8 514,1 млн. лв. Това представлява 39,4% изпълнение на плана за годината.

Разходите за пенсии са с 968,0 млн. лв. или 12,8% повече спрямо миналата година. Това съобщават от пресцентъра на Националния осигурителен институт (НОИ) относно касовото изпълнение на бюджетите на социалноосигурителните фондове.

Общият размер на отчетените приходи на ДОО е 5 211,2 млн. лв., което представлява 40,5% изпълнение на плана за годината. Постъпилите приходи са със 728,7 млн. лв. повече в сравнение със същия период на предходната година.

Отчетените разходи възлизат на 9 661,9 млн. лв. или 39,7% от заложените в плана за годината. Разходите са с 1 201,5 млн. лв. повече в сравнение с първите пет месеца на 2023 г.

Броят на пенсионерите за май 2024 г. е 2 042 390 или с 13 699 (0,7%) повече в сравнение с май 2023 г. Средният месечен размер на пенсията на един пенсионер е 829,72 лв. В сравнение с петия месец на миналата година той е по-висок с 93,41 лв. или 12,7%. Средният месечен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст на един пенсионер е 914,54 лв. или 105,38 лв. (13,0%) повече спрямо май 2023 г.

Следващата по значимост и големина група разходи са за изплащане на парични обезщетения и помощи по Кодекса за социално осигуряване. Към 31 май те са в размер на 1 072,7 млн. лв. или 42,1% изпълнение на плана за годината. Отчетените разходи са с 223,0 млн. лв. повече спрямо същия период на 2023 г.

Общият размер на отчетените трансфери (нето) по консолидирания бюджет на ДОО е 4 463,1 млн. лв.

Учителски пенсионен фонд

Отчетените приходи в Учителския пенсионен фонд към 31 май са в размер на 47,4 млн. лв., което представлява 39,8% изпълнение на плана за годината.

Общо отчетените разходи на Учителския пенсионен фонд към 31 май са в размер на 40,0 млн. лв., което представлява 38,1% изпълнение на плана за годината. Извършените разходи са с 6,0 млн. лв. повече в сравнение със същия период миналата година.

Фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“

Отчетените приходи са в размер на 898,6 хил. лв., което представлява 35,9% изпълнение на плана за годината. Постъпилите приходи са с 225,5 хил. лв. по-малко в сравнение със същия период на 2023 г. Общо отчетените разходи към 31 май са в размер на 113,6 хил. лв. което е 2,4% изпълнение на плана за годината. Извършените разходи са със 150,4 хил. лв. по-малко в сравнение със същия период на 2023 г.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Зеленски приветства пътя към ЕС и арестите на Шойгу и Герасимов

Официално започнаха преговорите за членство в Европейския съюз. Украйна...

КНДР изстреля поредна балистична ракета

Северна Корея изстреля балистична ракета към морето до източното...

СКАНДАЛНО В News24sofia.eu! Гнусни цигани пребиха шофьор на автобус с туристи в Ловешко (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://youtu.be/1jbtMPyP_5o Шокиращо видео се разпространява мълниеносно в социалните мрежи. На...

Ердоган изрази съболезнованията си за терористичната атаката в Дагестан

В телефонен разговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази...

Затварянето на ГКПП „Рафах“ възпрепятствало евакуацията на поне 2000 пациенти

Затварянето на пропускателния пункт при Рафах между Египет и...

АКФ: За разлика от Гешев, срещу Сарафов няма никакви реални политически атаки

Антикорупционни институции 2023: точка на замръзване" - така е...

Полицията в Кения стреля по демонстранти, опитващи се да нахлуят в парламента (СНИМКИ)

Полицията откри огън по демонстранти, опитващи се да нахлуят...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

АКФ: За разлика от Гешев, срещу Сарафов няма никакви реални политически атаки

Антикорупционни институции 2023: точка на замръзване" - така е...

Бойко Борисов ще разговаря с Радев за кабинет (СНИМКИ)

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов пристигна...

Скандал и при модернизацията на гръцките Ф-16

Програмата за модернизиране на гръцките изтребители F-16 Viper е...

Ухапване от змия прати млада жена в реанимацията в Благоевград

Млада жена е в болница след ухапване от змия...

Изплащат увеличените пенсии между 8 и 22 юли

Те засягат над 2 милиона пенсионери

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg