https://www.gerb.bg/bg

Никой не знае къде е Пътната карта на „Балкански поток“

Снимка: БГНЕС

Само преди седмица излязоха официалните отчети на всички енергийни дружества и всеки човек може да види, че финансовата ситуация в страната е тежка„. Това заяви в студиото БТВ заместник-министърът на енергетиката Александър Николов. Той определи ситуацията е като „на ръба“.

Според Николов, когато в рамките на кратък период се случват проекти като АЕЦ „Белене“, както и „неособено ефективни такива“ като „Южен поток“ и „Турски поток“, без ясна визия какво ще се случи занапред, е напълно нормално да се натрупа комулативна загуба от 10 милиарда от над 10 млрд. лв.

На въпрос за отражението на това върху населението Николова не отрече, че цената на тока и парното ще се увеличава дългосрочно, включително и защото има външни фактори, които са незаобиколими. Друг проблем, който ще товари сметките, е, че липсата на стратегическа визия.

Изчезнала е пътната карта на газопровода „Балкански поток“, потвърди Александър Николов. „Никой не знае как изглежда, няма я или поне това се твърди от всички дружества.“

От документите, които са налични, е ясно кога е разписана, знае се кога и от кого е разписана. Той не изключва възможността пътната карта наистина да е изгубена, но е твърде възможно и да е скрита, а обосновката за това да е тъй като е „недостатъчно приятна за хората“. Николов добави, че проектът е правилен като стратегическа визия, но „изпълнението, ангажиментите и финансовият резултат са съвсем друга тема“.

Той не посочи фирмите, които строят „Балкански поток“ и чия собственост са те – уточни само, че държавите са „на изток от България“, „май, Русия и Беларус“.

Не е ясно и кога и как въпросната инвестиция ще се изплати. България е инвестирала три милиарда в разширение на газопреносна мрежа, които ще се изплатят след минимум 20 години.

Сега с Националния план за възстановяване и устойчивост, е последната възможност движението на енергетиката да завие в правилната посока, посочи Николов. Според него съществуват и достатъчно финансови инструменти на Европейския съюз, с които той да бъде подпомогнат, а общите усилия трябва да бъдат насочени както към мениджмънта на отделните дружества, така и този на енергийния холдинг в неговата цялост.

По въпроса за изграждането на интерконектора с Гърция, Николов заяви, че има избран подизпълнител, а проверка е показала, че работата върви експедитивно и качествено. Очаква се в средата на 2022г. връзката да работи активно.

Заместник-министърът на енергетиката добави и че процедурата за АЕЦ „Белене“ е замразена поради липса на реален парламент и от бъдещото правителство зависи как загубите, свързани с нея, да бъдат минимизирани, т.е. да се използват поне една част от активите. На въпрос дали това означава да се използват реакторите, Николов отклони конкретния въпрос, заявявайки, че дали може да се използват реакторите е решение, което трябва да се вземе от специалистите и с оглед технологията им и най-вече с оглед на безопасността им.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Асфалтираха 200-годишен чинар в Белащица

Асфалтираха 200-годишен чинар в пловдивското село Белащица, съобщава bTV. Тъй...

Лейбъристите печелят убедително вота във Великобритания, според exit poll

Лейбъристите са готови да спечелят съкрушително проведените в четвъртък...

„Изключително опасен“ ураган връхлита Карибите

Изключително опасна" буря от категория 4 - ураганът Берил,...

МОСВ: Притеснително ниски са нива на водата в някои язовири

В интерес на обществото и за опазване здравето на...

Хусите са атакували 4 кораба около Йемен

Хусите от Йемен обявиха в понеделник, че са извършили...

Италианските вулкани Етна и Стромболи изригнаха, летището в Катания затворено

Италианският вулкан Етна и по-малкия вулкан Стромболи изригнаха, повишавайки нивата...

Венецуела проведе репетиция на изборите за президент

Венецуела проведе в неделя репетиция на изборите, по-малко от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg