https://www.gerb.bg/bg

Николай Стайков, АКФ: А клубът на Нотариуса със златни карти за магистрати?

Името на Мартин Божанов – Нотариуса, се появи в разследването на „Антикорупционния фонд“ (АКФ) за ресторантьора Веселин Денков.

Призовавам прокуратурата и следствието да установят кои са били магистратите с карти за достъп до заведението на Мартин Божанов – Нотариуса в близост до специализираната прокуратура и съд. Това заяви пред БТВ журналистът Николай Стайков, съосновател на Антикорупционния фонд, от чието разследване още преди няколко години изплува отново името на убития преди два дни „медиатор“ между правосъдието и съдебната система и засега неизвестни други кръгове и пластове в българското общество.

Трети ден не съм чул от прокуратурата това, с което Мартин Божанов беше най-известен през последните години – той беше собственик на един затворен частен клуб за магистрати, много близо до Специализираната прокуратура, където се ходеше със специални карти за достъп. Използва се за неформални връзки с магистрати от средно и високо ниво.“ Стайков посочи и адреса на клуба столичния кв. „Гео Милев“ на улица „22 септември“

Стайков след „Осемте джуджета“ е ходил и пред въпросния клуб, по негови спомени с наименование „СС клуб“, но е заварил с тъмни стъкла и затворено за външни посетители заведение. Журналистът посочи и че той не може да разпитва магистрати, това може да бъде свършено от разследващите органи.

Николай Стайков коментира и впечатлението си от интервюто с Мартин Божанов от преди няколко години – „едно изключително арогантно интервю на човек, който е превърнал влиянието си в съдебната система в модел за бизнес осребряване“ и поведение на човек, достигнал точката на всесилие, с чувство на тотална безнаказаност вследствие на влиянието, което има. Той е един от големите трима, според Стайков. Схемата не е сложна, а се опира на тоягата и моркова, където морковът са пари, а тоягата са институциите. Между тях двете се използват медийните атаки и компромати.

Николай Стайков припомни и уникалния за правосъдната система случай от 2004 година, когато от съдебната палата изчезнаха документи, в които присъстваше името именно на Мартин Божанов. Позицията на МВР е, че реално тепърва ще се запознава с факти около Нотариуса.

Припомняме, че вчера от думите на заместник-градския прокурор Иво Илиев стана ясно, че убийството на Нотариуса идва в точен момент – няколко дни били делили Мартин Божанов от повдигане на обвинения за имотни измами, пране на пари, принуда и заплахи към магистрати. Разследването в Софийската градска прокуратура е започнало още през 2020 година, но до финал е докарано през февруари 2024 г. При това стечение на обстоятелствата – смъртта на Божанов – обективно нямало как това да стане.

Подобна е ситуацията и със схемата по „Осемте джуджета“, въпреки заявките за исинско разследване, при изчезването на Петьо Еврото. Стайков припомни обаче и записа, който изтече при смяната на главен прокурор Иван Гешев с врид. главен прокурор Борислав Сарафов, в който бе заявено „прегрупиране“, но и предупреждение „те ще похарчат и теб„.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Великобритания се събужда с нова власт и нови победители

Действащият министър-председател Риши Сунак призна победата на Лейбъристите на...

Хиляди палестинци бягат от домовете си, докато Израел бомбардира Южна Газа

Осем палестинци бяха убити и десетки ранени, след като...

Служебният кабинет с равносметка за свършената работа

Служебното правителство с министър-председател Димитър Главчев представи отчет за...

Изправят пред съда мъж за домашно насилие и нарушаване на ограничителна заповед

Районна прокуратура - Монтана внесе обвинителен акт срещу 56-годишен...

Спасители предотвратиха масово давене на осем души на Черноморието

Зачестяват инцидентите по Черноморието. През почивните дни бурното море у...

Двама ранени и един изчезнал след експлозия в завод за оръжия в Арканзас

Експлозия в завод за оръжия в Арканзас рани най-малко...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg