https://www.gerb.bg/bg

Нидерландия: Да се готвим за война с Русия

Снимка: iStock

Генерал-лейтенант Мартин Вийнен, командир на нидерландската армия, заяви в интервю за De Telegraaf, че родината трябва да бъде подготвена за евентуален военен конфликт с Русия.

Вайнен смята, че Нидерландия трябва да последва примера на Финландия и балтийските държави, за които подготовката е нещо „естествено“, тъй като граничат с Русия.

Не бива да мислим, че сигурността ни е гарантирана само защото сме на 1500 км„, каза той.

Според генерал-лейтенанта Русия разбира „само един език – езика на силните въоръжени сили„, а Нидерландия трябва да разполага с „достатъчно средства за възпиране“ на евентуален противник.

На 19 декември адмирал Мишел Хофман, началник на щаба на белгийската армия, заяви, че „Европа спешно трябва да се подготви“ за потенциален конфликт с Русия. Според Хофман няма пряка заплаха за Брюксел, но съществува риск за балтийските държави и Молдова.

Чешкият президент Петр Павел също нарече Русия „заплаха номер едно“ и заяви, че европейските армии се подготвят за евентуална конфронтация с Москва.

Всички армии приемат тази заплаха сериозно, всички армии се подготвят за възможността за конфликт с висока интензивност в Европа„, отбеляза чешкият лидер.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков отговори на думите на Павел, като заяви, че не Русия заплашва Европа, а точно обратното: ЕС, бидейки „континент, контролиран от Съединените американски щати„, участва в НАТО, „който се движи с цялата си военна мощ към нашите граници„.

Президентът на САЩ Джо Байдън смята, че Владимир Путин може да нападне страните от НАТО, след катопревземе Украйна„.

Ако Путин превземе Украйна, той няма да спре дотук. Важно е да се гледа в дългосрочен план. <…> Путин ще нападне съюзници [на САЩ в НАТО], ако продължи да напредва, ще нападне съюзници от НАТО„, изрази мнение Байдън. В отговор Путин заяви, че Русия няма „никакъв резонанс, никакъв интерес – нито геополитически, нито икономически, нито политически, нито военен интерес“ да воюва със страните от Алианса.

През ноември генералният секретар на блока Йенс Столтенберг очерта две основни задачи след избухването на военните действия в Украйна: първата е да се подкрепи Киев, а втората – да се предотврати превръщането на конфликта в пълноценна война между Русия и НАТО.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ивелин Михайлов: Вярвах на Николай Марков, но при него нещо се счупи

Имах доверие на полковник Николай Марков. При него обаче...

Украинското посолство в България призова да не се използва войната за политически цели у нас

Посолството на Украйна в Република България призовава всички официални...

Очаква се визита на Орбан в Киев

Унгария променя политиката

Ватикана отлъчи епископ, поискал оставката на папата

Италианският архиепископ Карло Мария Вигано, яростен ултраконсервативен критик на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg